У Великій Британії дослідили можливих спадкоємців ІДІЛ

20 Грудня 2015, 16:15

Щонайменше 15 повстанських угруповань готові прийти на зміну ІДІЛ, якщо її розіб’ють сили міжнародної коаліції. Про це повідомили дослідники з британського Центру релігії та геополітики.

Третина усіх повстанських угруповань, що діють у Сирії, або близько 100 тисяч бійців, поділяє ідеї джихадистської організації "Ісламська держава", та самою лише військовою перемогою над екстремістами не вдасться викорінити джихадизм, стверджують дослідники.

Щонайменше 15 повстанських об'єднань готові прийти на зміну радикальному угрупованню "Ісламська Держава", якщо її розіб’ють сили коаліції, вважають у центрі, який очолює фонд колишнього прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера.

Як стверджується у дослідженні, понад 60% повстанців у Сирії можуть бути класифіковані як ісламісти.

Експерти центру вважають, що спроби світових держав відокремити помірковану опозицію від радикальної приречені на провал.

Країни Заходу намагаються наростити зусилля у боротьбі з екстремістами в Сирії та Іраку.

Однак, як вважають дослідники, найбільшу небезпеку зараз становлять угруповання, які поділяють ідеологію ІД, але наразі перебувають у тіні.

Центр релігії та геополітики вважає, що чисельність таких формувань може сягати 100 тисяч осіб.

Такі угруповання не привертають до себе увагу світової спільноти, проте вони становлять реальну загрозу, йдеться у документі.

"Захід ризикує зробити стратегічну помилку, якщо зосередиться лише на боротьбі з ІД", – наголошують дослідники.

"Перемога на полі бою не покладе край глобальному джихадизму. Ми не можемо бомбити ідеологію, хоча наша війна саме ідеологічна", – йдеться у публікації.

Автори доповіді переконані, що справжня битва з екстремістами має розгорнутися на "інтелектуальному і богословському" рівні.

Як повідомлялося, 14 грудня США та коаліція держав завдали потужних ударів по ІДІЛ в Сирії та Іраку. Нагадаємо, 18 грудня бойовики ІДІЛ атакували три міста на півночі Іраку.