Порошенко ветував закон про дострокове звільнення довічно засуджених

19 Грудня 2015, 18:46

Президент України Петро Порошенко наклав вето і запропонував народним депутатам відхилити закон, який передбачає застосування в низці випадків  до довічно засуджених дострокового звільнення. Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Як зазначається, Порошенко в п'ятницю, 18 грудня, повернув до парламенту зі своїми пропозиціями прийнятий закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням" (№2292).

Так, відповідно до закону, умовне звільнення від відбування покарання застосовується до засудженого, який відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, якщо він фактично відбув у в'язниці не менше 20 років, і за відсутності у нього злісних порушень протягом 3-х років. Відносно умовно звільнених довічно засуджених встановлюється адміністративний нагляд строком на 10 років, а після його закінчення засуджений звільняється судом від довічного ув'язнення взагалі.

Згідно з пропозиціями президента України, в цьому законі порушені принципи "відповідності покарання вчиненому злочину".

Так, в пропозиціях П.Порошенка зазначено, що відповідно до чинного законодавства, довічне позбавлення волі може бути замінене актом помилування на покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше 25 років. "Введення ж умовного звільнення від відбування покарання засуджених, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі, після відбуття ними не менше 20 років позбавлення волі нівелює значення правового інституту помилування таких осіб", – сказано в документі.

Крім того, як наголошується, у поданому на підпис президенту законі передбачається подача клопотання про помилування як засудженим, його захисником, законним представником, близькими родичами, так і правозахисними організаціями, у тому числі міжнародними.

"Однак законодавче визначення терміну" правозахисна організація "відсутня, як відсутні і визначення чітких ознак або критеріїв, за якими правозахисну організацію можна було б відокремити від решти громадських об'єднань", – сказано в пропозициях П.Порошенко.

У прийнятому законі також передбачено, що умовне звільнення від подальшого відбування покарання у виді довічного позбавлення волі застосовується лише за відсутності у засудженого "злісних порушень встановленого порядку відбування покарання протягом останніх 3-х років", однак, президент України звертає увагу на те, що в українському законодавстві відсутнє визначення поняття "злісне порушення встановленого порядку відбування покарання".

"За таких обставин пропоную закон України" Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням "відхилити", – запропонував П.Порошенко парламенту.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла цей закон 26 листопада 2015. За відповідний закон №2292 проголосували 233 народних депутатів.