НБУ заявив про ліквідацію ще одного банку

11 Грудня 2015, 18:09

Національний банк України 10 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 876 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ Банк "Контракт". Про це інформує прес-центр НБУ.

«У вересні 2015 року Національний банк отримав низку скарг від юридичних осіб щодо непроходження платежів у ПАТ Банк «Контракт», унаслідок чого у банк був введений куратор для більш детального вивчення ситуаці», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що куратор виявив значний обсяг непроведених клієнтських платежів, які приховувалися за різними статтями балансу. Крім того, було виявлено недостачу понад 12 млн. грн. в касі (5.1 млн. грн. фактично наявних проти 17.1 млн. грн. за даними звітності, поданої Національному банку). Керівництво банку пояснило таку розбіжність помилковим формуванням звітності.

«Також з метою поліпшення фінансового результату, банк використовував фіктивні операції з цінними паперами, що фактично є викривленням фінансової звітності. Крім того, було розпочато продаж майна банку третім особам без фактичного надходження грошових коштів – із відстроченням платежів, за рахунок перепродажу цінних паперів тощо», – сказано в тексті.

Недостатній обсяг ліквідних коштів, невиконання платежів клієнтів та систематичне викривлення фінансової звітності створювали загрози для вкладників та кредиторів ПАТ Банк «Контракт».

Зазначимо, банк було віднесено до неплатоспроможних на підставі пункту 3 частини першої статті 76 Закону «Про банки і банківську діяльність», згідно з яким Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Нагадаємо, в листопаді Національний банк відкликав ліцензію ПАТ «Інтеграл-банк» та розпочав процедуру ліквідації установи.

Як повідомлялося, активи збанкрутілих українських банків виставили на продаж.