МВС почало розслідування причетності Укрзалізниці до фінансових махінацій із банком Януковича-молодшого

11 Листопада 2015, 11:34

МВС почало розслідування факту шахрайства з фінансовими ресурсами «Укрзалізниці», яка розміщувала кошти у «Всеукраїнському банку розвитку», який належить Олександру Януковичу. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 30 жовтня 2015 року, розміщеної в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як зазначається, протягом 2013 – 2014 років низка структур залізниці на підставі незаконно укладених кредитних договорів залучила понад 2,5 млрд. гривень у банку Януковича і оплатила йому державними коштами послуги за використання цієї позики.

Як випливає з судових документів, Головне слідче управління МВС України веде досудове розслідування у кримінальному провадженні (від 15 вересня 2014) за фактами зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, фактом шахрайства з фінансовими ресурсами, службового підроблення, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом у великих розмірах (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 222, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України).

Як наголошується в документах, із 1 січня 2013 року по 30 червня 2014 службові особи ДП «Донецька залізниця», ДТГО «Львівська залізниця», ДП «Одеська залізниця», ДТГО «Південно-Західна залізниця», ДП «Південна залізниця» та ДП «Придніпровська залізниця» за попередньою змовою з посадовими особами банку Януковича в порушення процедури залучення кредитів, «з метою створення передумов втрати державних активів на користь цього банку, на підставі незаконно укладених кредитних договорів, незаконно залучили понад 2,5 млрд. гривень за використання яких протиправно оплатили на користь цього банку державні кошти».

Сума втрачених таким чином грошей не уточнюється в зазначених документах.

У той же час розслідується ще один злочин. Згідно з інформацією з Єдиного реєстру судових рішень, в період з 5 лютого 2014 до 14 квітня 2014 «Південно-Західна залізниця» на підставі протиправно укладеного заступником начальника цієї структури Сергієм Горілеєм кредитного договору, за відсутності узгодження Мінінфраструктури України були залучені кредитні кошти «Всеукраїнського Банку Розвитку». Згодом «Південно-Західна залізниця» повернула банку кредит і «безпідставно оплатила йому гроші за користування кредитом в сумі 4,779 млн грн».

Сьогодні Горілей є директором із фінансових та економічних питань «Південно-Західної залізниці».

У рамках розслідування також з'ясувалося, що в банку відкритий депозитний рахунок начальника відділу цінних паперів цього банку, на якому розміщено 113,3 млн грн. На депозитних рахунках головного спеціаліста відділу супроводження та контролю активних операцій корпоративного бізнесу цього банку розміщено 71,8 млн грн; на депозитних рахунках начальника сектора дизайнерських розробок банку – 62,8 млн грн, на депозитних рахунках начальника департаменту казначейства банку – 59,9 млн грн.

Ці грошові кошти, на думку слідства, могли бути отримані в результаті вчинення зазначеного кримінального злочину.

Як повідомлялося, 27 листопада 2014 року правління Нацбанку визнало ВБР неплатоспроможним. Після цього Олександр Янукович заявив, що економічних підстав для визнання ВБР неплатоспроможним немає.

У жовтні голова МВС Арсен Аваков заявив, що службові особи ПАТ «ВБР» у період 2012-2014 років незаконно видали кредити державним підприємствам за завищеними відсотковими ставками, а отримані злочинні доходи легалізували. За його словами, слідчі ГСУ МВС провели обшук в ПАТ «ВБР» та наклали арешт на депозитні рахунки фізичних та юридичних осіб на суму понад 2,6 млрд.грн. (з яких 12 млн. грн. належать особисто Януковичу-молодшому). Також Аваков заявив про намір ліквідувати банк та повернути Януковичу ці кошти.