Розшифровка бортового самописця підтвердила найвірогіднішу версію авіакатастрофи в Єгипті – ЗМІ

5 Листопада 2015, 17:53

Причиною авіакатастрофи російського літака А321 став вибух на борту. Це підтверджують дані, отримані з першого бортового самописця. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, близькі до розшифровки.

Наразі невідомо, що саме вибухнуло – поки що сказати не можуть. На зчитування інформації другого самописця потрібно більше часу – чорна скринька була частково пошкоджена.

Читайте також: Слідчі розшифрували одну з "чорних скриньок" російського Airbus А321

Телеканал CNN із посиланням на джерело в американській розвідці стверджує, що терористи "Ісламської держави" заклали в аеробусі бомбу. Версію з вибуховим пристроєм підтвердив і офіційний Лондон, однак, хто саме заклав бомбу, припущень не робили.

"Ми оцінили всю наявну інформацію та склали розлогу картину, і дійшли висновку, що найімовірнішою причиною падіння російського лайнера став вибуховий пристрій на борту. Тому маємо переглянути заходи безпеки і рівень ризиків. Ми вирішили, що маємо призупинити польоти до Шарм-ель-Шейха та радимо усім утриматися від польотів у цьому напрямку", – заявив голова британського МЗС Філіп Хеммонд.

Читайте також: У Росії упізнали тіла 58 жертв катастрофи літака A321

Польоти призупинили задля додаткових перевірок лайнерів. Услід за Британією припинила відправку літаків до Шарм-ель-Шейха та польоти над Синайським півостровом Ірландія. На таку заборону вже відреагував Єгипет. Міністр закордонних справ Самех Шукрі назвав рішення передчасним та невиправданим. Задля точного визначення причин катастрофи тривають експертизи, навіть досліджують пісок із місця падіння лайнера. Зону пошукової операції розширили до 40 квадратних кілометрів.

Нагадаємо, літак A321 авіакомпанії Metrojet (стара назва — «Когалимавіа»), що виконував рейс із Шарм-ель-Шейху в Санкт-Петербург, розбився 31 жовтня на Синайському півострові. Загинули всі, хто перебував на борту, – 217 пасажирів і сім членів екіпажу. На борту літака було четверо громадян України.