Росії довелося відкласти запуск космічної системи «Арктика» через санкції США

2 Листопада 2015, 10:26

Росія через санкції США змушена перенести терміни створення і запуску космічної системи «Арктика», призначеної для спостереження змін погоди і допомоги у розвідці корисних копалин. Про це розповів Сєргєй Лемешевській, гендиректор «НВО імені Лавочкіна», яке в 2012 році виграло контракт на створення «Арктики».

Згідно з текстом, перенесення термінів створення і запуску космічної системи «Арктика» зумовлене технологічними санкціями з боку США.

«Терміни по «Арктиці» були нами перенесені, оскільки довелося переробляти частину апаратури у зв'язку з санкціями, – пояснив він. – Мова в першу чергу йде про корисне навантаження. У тактико-технічному завданні на «Арктику» написано, що ця система повинна бути істотним чином уніфікована з системою «Електро». Що логічно: апарати по функціоналу схожі, тільки орбіта у них різна. Зараз ми бачимо, що перший апарат «Електро Л» працює, але по ньому є зауваження. Тому ми суттєво модернізували «Електро Л» номер два. Точно так само ми і «Арктику» вирішили модернізувати, щоб виключити проблеми, що виникли у першого апарату «Електро Л». Але різниця в тому, що обидва апарати «Електро Л» виготовлялися нами з використанням зарубіжної елементної бази. Китайську ЕКБ (електронно-компонентну базу) ми поки не використовуємо, тому розраховуємо в основному на російську електронну промисловість», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, у жовтні 2012 року Роскосмос уклав з НВО імені Лавочкіна контракт на виготовлення першої черги багатоцільової космічної системи «Арктика», яка забезпечить зв'язок і постійне спостереження в полярних областях і акваторії Північного Льодовитого океану. За 5,3 млрд рублів НВО імені Лавочкіна зобов'язалося провести дослідно-конструкторські роботи, створити перший космічний апарат угруповання гідрометеорологічного та кліматичного моніторингу «Арктика-М» і здійснити його льотні випробування. Термін виконання робіт за контрактом – 25 листопада 2015, тобто до цієї дати супутник повинен вже бути на орбіті. Але потім у проекті Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки з'явилися нові дати запуску першого апарату «Арктика» – 2017 рік (другий супутник – в 2019 році, третій – у 2020-му, четвертий – в 2021-м).

Читайте також: Найбільші ІТ-компанії пригрозили піти з російського ринку

Космічні апарати «Арктика», як і інші російські супутники, більш ніж наполовину повинні були складатися з імпортних комплектуючих.

Нагадаємо, у жовтні Євросоюз посилив санкції проти російських банків

Як повідомлялося, ЄС зробив відеопояснення причин та типів санкцій щодо Росії для користувачів соцмереж