Обама наклав вето на закон про військову допомогу Україні

23 Жовтня 2015, 07:59

Президент США Барак Обама наклав вето на закон про бюджет на підтримку національної оборони США на 2016 рік через низку причин, не пов’язаних із обсягом допомоги Україні, що передбачена в даному документі. Про це повідомила прес-служба посольства України в США.

"Зі слів президента США, які він навів у якості аргументації свого вето, до цього рішення його спонукали секвестр бюджету, який залишається в силі, ігнорування Конгресом низки запропонованих адміністрацією реформ задля модернізації американської армії, а також те, що положення даного документу унеможливлюють закриття в’язниці Гвантанамо, яке є принциповим для Барака Обами ще з часу його президентської кампанії", – йдеться у коментарі посольства.

У прес-службі запевнили, що обсяг оборонної допомоги для України на наступний рік у розмірі $300 млн, який підтриманий обома партіями та палатами Конгресу, не викликав застережень з боку адміністрації.

Наразі документ повертається до Конгресу, де для подолання президентського вето необхідні голоси двох третіх Сенату та Палати представників. Відповідне голосування Палати представників заплановане на 5 листопада.

"Перспективи подолання вето в Палаті представників залежать від того, чи вдасться зібрати необхідні для цього 290 голосів. Приміром, за сам закон віддали свої голоси 270 конгресменів. Натомість, у Сенаті для подолання вето потрібні 67 голосів, тоді як за закон проголосували 70 сенаторів", – зазначили у посольстві України в США.

У прес-службі наголосили, що навіть у разі ненабуття чинності цим законом та іншими складовими бюджету США на 2016 рік військова та інша допомога Україні триватиме, адже у такому випадку буде запроваджена так звана "резолюція, що триває", яка перенесе на наступний рік всі ті обсяги фінансових видатків, які є у бюджеті 2015 року.

Нагадаємо, 7 жовтня Сенат Конгресу США схвалив надання Україні військової допомоги на $300 млн.