Жебрівський прийняв рішення щодо проведення виборів у Маріуполі

20 Жовтня 2015, 15:18

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив, що не бачить законних підстав для звернення в ЦВК з пропозицією про скасування виборів у Маріуполі. Про це він написав у Facebook.

За його словами, до маріупольської територіальної виборчої комісії є питання правового характеру, які повинні вирішуватися через ЦВК або суд і обласна адміністрація не може впливати на ці інстанції.

«…Є чимало питань правового характеру до рішень маріупольської ТВК. Вони стосуються розташування комісії на території приватної компанії, яка виставляє свого кандидата на посаду міського голови, друку бюлетенів цією ж компанією. Скасування таких рішень належить до компетенції ЦВК або суду. Жодними інструментами впливу на ці інстанції Донецька обласна військово-цивільна адміністрація не володіє», – написав він.

За його повідомленням, сьогодні, 20 жовтня, до 12 години завершився друк виборчих бюлетенів, і вони будуть розвезені на дільниці.

«Якщо політичні сили, кандидати на посаду міського голови Маріуполя не погоджуються з рішеннями ТВК, вони можуть оскаржити їх у судовому порядку», – наголосив Жебрівський.

Голова області нагадав, що після обстрілів житлового будинку з гранатомета, що сталися дві доби тому, постало питання про можливе скасування виборів у Маріуполі, проте, за останню добу суттєвих порушень безпеки в місті не зафіксовано.

«Безумовно, був факт присутності в будинку типографії, де друкуються бюлетені, представників одного з добровольчих батальйонів. Наголошую, що вони були без зброї та не втручалися у виборчий процес. Після проведення роз’яснювальної роботи добровольці відійшли, і на сьогодні спостерігати за процесом біля приміщення ТВК залишився один представник як приватна особа», – написав він.

Тому, як зазначив Жебрівський,Донецька облдержадміністрація на сьогодні не бачить законних підстав, якраз в частині безпеки, для звернення в ЦВК з пропозицією про скасування виборів у Маріуполі.

«Органи внутрішніх справ, Національна гвардія, міліцейські підрозділи, СБУ приведені в підвищений стан готовості. Правоохоронці несуть цілодобове патрулювання, щоб убезпечити громадян від проявів агресії, порушень громадського порядку та виборчого законодавства», – йдеться в повідомленні.

Також, за його словами, у місті вже фіксуються випадки підкупу виборців, зокрема факти роздачі продуктових пайків. Усі вони задокументовані, а порушники, як запевнив Жебрівський, будуть притягнені до відповідальності. 

Як повідомлялося, в ніч на 19 жовтня невідомі обстріляли з гранатомету багатоповерхівку. Постраждалих і загиблих в результаті обстрілу немає, пошкоджено фасад будинку.

У зв'язку з цим, Жебрівський припустив, що вибори в місті можуть скасувати.

Нагадаємо, раніше Жебрівський запропонував перенести вибори на Донбасі на 2017 рік.