У Ризі заборонили виставку про Майдан, бо організатори не забезпечують охорону експозиції

12 Жовтня 2015, 18:50

Виконавчий директор Риги Юріс Радзевич розпорядився скасувати виданий раніше дозвіл на проведення у столиці виставки "Люди Майдану". Причиною стало те, що організатори виставки нібито не дотримуються закону і не забезпечують охорону експозиції.

У Ризькій думі відзначили, що муніципальна поліція вже завела на організаторів виставки адміністративну справу.

"Під час публічних заходів самоврядування не зобов'язане забезпечувати охорону. Згідно із законом, це повинні робити організатори, гарантуючи таким чином громадський порядок та безпеку відвідувачів", – пояснив виконавчий директор Риги.

Читайте також: У Латвії вдруге за тиждень зруйнували виставку про Майдан

"Якби була хоч одна людина, яка виконує функції охоронця, вона могла би викликати поліцію. Сьогодні я поінформував про це представника організаторів Сергія Алексєєва, але той заявив, що вони і надалі не збираються забезпечити охорону виставки", – повідомив Радзевич.

Також повідомляється, що рішення Радзевича про заборону можна пояснити висловлюваннями одного з організаторів виставки Олександра Мельникова, який закликав "відправити (у Росію – ред.) у вагонах для скота 300 тисяч російськомовних".

У свою чергу, мер міста Ніл Ушаков заявив, що органи самоврядування не мають права заборонити проведення будь-якого публічного заходу. Водночас винятком є випадки, коли поліція безпеки вказує на загрозу порядку.

"На мій погляд, висловлювання організаторів виставки є саме тим випадком, щоб втрутилася поліція безпеки", – зазначив Ушаков.

Нагадаємо, експозицію виставки "Люди Майдану" руйнували вже кілька разів. Згодом стало відомо про затримання одного зі зловмисників, що причетний до вандалізму.