Сини двох видворених з Канади російських шпигунів вимагають повернути їм канадське громадянство

8 Жовтня 2015, 10:15

Двоє синів російських шпигунів Андрєя Бєзрукова та Єлєни Вавіловой, яких звинуватили у шпигунстві на користь Росії в США та Канаді, вимагають повернути їм громадянство північноамериканської держави. Про це написали у Time.

Алєксандр і Тімофєй Вавілови народилися в Торонто, однак їх депортували до Росії і позбавили канадського громадянства після того, як з'ясувалося, що їхні батьки Андрєй Безруков і Єлєна Вавілова – підозрювані у шпигунстві.

Молодші Вавілови наполягають, що нічого не знали про діяльність своїх батьків. Вони також звернулися до суду Канади з проханням відновити їхні сертифікати, які підтверджують канадське громадянство.

У канадському суді стверджують, що не можуть цього зробити, оскільки батьки Вавілових працювали на іноземний уряд.

«Це несправедливо – карати нас за те, до чого ми не маємо жодного стосунку. Ми не зробили нічого поганого», – зазначив Алєксандр Вавілов.

В Наразі він навчається в Європі, а його брат працює у сфері фінансів в Азії.

«Незалежно від того, чи вирішить уряд Канади відновити наше громадянство чи ні, я завжди буду канадцем у серці», – додав він.

Читайте також: «Ввічливі чоловічки» Росії на Заході.

Бєзрукова та Вавілову затримали у США у 2010 році і того ж року обміняли на шпигунів, затриманих у РФ. Загалом у рамках справи Illegals Program затримали 11 російських шпигунів у США, які проживали під вигаданими біографіями, після того як полковник СВР Алєксандр Потєєв видав їхні особові справи американським спецслужбам. Бєзруков проживав під іменем Дональд Говард Гетфілд, а Вавілова – Трейсі Лі Ен Фоулі. За легендою Гетфілд був сином канадського дипломата, який у дитинстві жив у Чехії, а згодом закінчив Гарвард. Фоулі працювала ріелтором.