На тлі агресії Росії НАТО вирішило прийняти військову концепцію Сил реагування

6 Жовтня 2015, 14:56

Міністри оборони країн-членів НАТО планують 8 жовтня ухвалити військову концепцію Сил реагування. Про це повідомив Генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі.

За словами Столтенберга, «нестабільність, яка зростає, піднімає питання зміцнення нашої колективної оборони». Він також зауважив, що першим кроком до цього стане ухвалення концепції Сил реагування НАТО.

Генсек також повідомив, що концепція передбачає «подвоєння Сил реагування до 40 тисяч військових».

Крім того, зазначається, що для захисту союзників у Центральній та Східній Європі будуть створені два штаби, «один – в Угорщині, другий – у Словаччині». Столтенберг переконаний, що «невеликі штаби будуть відігравати велику роль».

Генсек також заявив про те, що нова концепція передбачає впровадження сухопутних, повітряних і морських механізмів управління та контролю. Отже, третім кроком до зміцнення колективної безпеки є «довготривала адаптація».

За словами Столтенберга, міністри обговорять «наслідки діяльності Росії, у тому числі ядерної», і їх наслідки для НАТО. Він також зауважив, що Альянсу необхідно зрозуміти як «у подальшому адаптуватися до зростаючих загроз з півдня».

Читайте також: Генсек НАТО запідозрив Росію у навмисному порушенні повітряного простору Туреччини.

Разом з тим, Генсек заявив, що за потреби Сили реагування НАТО можуть бути розгорнуті на півдні дуже швидко. 

Нагадаємо, що 5 жовтня Столтенберг скликав термінове засідання НАТО через вторгнення РФ у повітряний простір Туреччини.