Понад 100 країн підтримують обмеження права вето в Радбезі ООН

29 Вересня 2015, 23:23

Понад 100 країн-членів ООН підтримують ініціативу щодо внесення змін до статуту ООН, які передбачають обмеження у використанні права вето країнами-членами. Про це заявив постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв.

"Питання складне в тому плані, що змінити ситуацію просто так – це питання тіла статуту ООН, у якому прописані всі ці моменти. Тому, звісно, перша надія на те, що самі носії цього права знайдуть механізми, як не застосовувати право вето в умовах відкритого конфлікту, який загрожує життю людей", – заявив він.

Дипломат нагадав, що раніше відповідну ініціативу висунула Франція і це викликало обговорення Генеральною асамблеєю ООН.

"Завтра буде засідання, яке скликають Франція і Мексика, Україна підтримує цю ініціативу. Вже більше 100 країн, які приєдналися. Тому у першу чергу потрібно зібрати максимальну кількість тих, хто підтримує. Бажано більше третини для того, щоб створити критичну масу для просування цієї теми і здійснення тиску на інших членів РБ ООН", – повідомив дипломат.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко на сесії Генасамблеї ООН виступив за обмеження права вето і його подальше скасування, заявивши, що РФ використовує право вето в Радбезі ООН як ліцензію на вбивство.