Порошенко пообіцяв передати в ООН шість українських військових вертольотів

29 Вересня 2015, 10:14

Україна готова передати для миротворчих операцій ООН шість військових вертольотів. Про це сказав президент Петро Порошенко, виступаючи на саміті з питань миротворчості.

За його словами, Україна одна з основних країн, яка надає військові вертольоти для ООН, що дозволяє проводити складні місії.

«Ми готові підсилити операції ООН шістьма українськими військовими вертольотами в Ліберії і Кот-д'Івуару після завершення операцій ООН у цих країнах», – сказав Порошенко, раніше відзначивши мужність українських вертольотчиків в операціях ООН у цих країнах.

«Я хочу підкреслити, що ми це робимо у вкрай важких безпекових умовах, будучи об’єктом агресії Російської Федерації», – додав він.

Виступаючи на саміті пан Порошенко також відзначив, що за роки незалежності України 34 тисячі українських миротворців взяли участь у понад 20 операціях під егідою ООН.

Читайте також: У Міноборони порахували українських миротворців, які беруть участь в операціях ООН та НАТО

Як відомо, Верховна Рада 4 червня прийняла закон про перебування підрозділів іноземних військ на території України. У нього, зокрема, був доданий пункт, який передбачає, що такі війська можуть бути допущені в Україну для "надання Україні, на її прохання, допомоги у вигляді проведення на її території міжнародної операції з підтримання миру і безпеки на підставі рішення ООН та/або ЄС".

При цьому, законом заборонили брати участь у таких операціях країнам, які "розв’язують проти України збройну агресію", що виключає участь у миротворчих операціях Росію.

Як повідомлялося, Порошенко закликав генсека ООН направити миротворчу місію на Донбас.

Також зазначимо, на думку МЗС, присутність ООН в Україні можлива не лише у формі миротворців.