Українські ГЗК мають найвищі в світі ставки на надрокористування – PricewaterhouseCoopers

25 Вересня 2015, 09:41

Згідно з дослідженням PricewaterhouseCoopers, Україна має найвищі ставки на надрокористування серед усіх гірничодобувних країн у світі. Про це заявила директор департаменту контролінгу Групи «Метінвест» Юлія Данкова під час  круглого столу "Нова податкова реформа – шанс економічного розвитку ГМК України".

"Це не тільки ставки, а й об'єкт оподаткування. Тобто українські підприємства платять найбільше. Крім того, дуже непрозоро прописаний закон робить так, що як би не падав ринок, все одно гірничодобувні підприємства будуть платити багато, тому що є пункт про те, що підприємства оподатковуються за більшою з величин", – сказала Данкова.

Таким чином, Українським ГЗК доводиться виживати не тільки в умовах світового падіння цін на залізо-рудну сировину, несвоєчасного відшкодування ПДВ державою, але і високих тарифів на надрокористування.

Як вже повідомлялося, плата за надра за останні півтора року значно збільшилася. Ставка піднялася з 1,5 до 8%. Крім того, відбулася зміна об'єкта оподаткування. Це все дало колосальне зростання плати. У чотири рази зросла також плата за землю для гірничих підприємств, тому що був виключений розділ, який дозволяв гірничодобувним підприємствам платити 25% від плати за землю. Також з 2012 по 2014 рік в два рази збільшилися екологічні відрахування, які підприємствам обіцяли повертати на екологічні проекти.

Як відомо, гірничо-видобувний комплекс генерує близько 30% всіх валютних надходжень в Україну, однак труднощі, з якими зіткнулася галузь, сьогодні поставили її на межу виживання, констатували учасники круглого столу. Представники бізнесу виступили з ініціативою вести чесний і прозорий діалог влади з промисловцями.

"Ми з колегами вже не раз виходили з ініціативою – давайте пропишемо прозорий розділ про плату за надра в новий Податковий кодекс в рамках податкової реформи, який буде враховувати економіку, ринок, змусить підприємства платити прозоро, а не шукати прийоми", – сказала Данкова.

Директор PricewaterhouseCoopers – однієї з найбільш авторитетних аудиторських компаній в світі – Ярослав Гусейнов запропонував парламентарям на розгляд міжнародний досвід – модель, яка застосовується в Південній Африці.

"Є мінімальна ставка, яка сплачується в будь-якому випадку. У період нашого дослідження вона становила 0,5%. Застосовується формула, яка прив'язана до EBITDА підприємства (те, що підприємство запрацювало перед виплатою відсотків і податків). Плата за надра збільшується в залежності від того, скільки підприємство запрацювало на продажу залізної руди. Також там є спеціальний коригуючий коефіцієнт на багату руду. Україні варто розглянути такий варіант, враховуючи частку вмісту заліза в руді, що добувається відкритим способом. Фіскальні органи і бізнес там домовилися: при видобутку руди з вмістом заліза вище 61% знижується плата за надра. Таким чином, уряд стимулює підприємства збагачувати руду, прекрасно розуміючи, що ренту на видобуток руди компенсує податок на прибуток", – резюмував Гусейнов.