Росія використовує Сирію, щоб домовитися зі США про поступки в Україні та послаблення санкцій – Stratfor

22 Вересня 2015, 15:15

Використовуючи військову присутність у Сирії, Росія намагається схилити світових лідерів до зміни позиції щодо України та послаблення міжнародних санкцій проти РФ. Про це йдеться у звіті, оприлюдненому приватною розвідувально-аналітичною компанією Stratfor.

«Росія знає, що повністю мирне врегулювання конфлікту в Сирії, швидше за все, не вдасться. Але це не означає, що Сирія не є корисною для Москви. Зараз Росія намагається перевірити свої позиції на світовій арені, використовуючи присутність у Сирії як важіль на переговорах з іншими лідерами», – йдеться у публікації.

Зокрема, автори зазначають, що втручання РФ в конфлікт на Близькому Сході змусило прилетіти до Москви прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. Хоча Ізраїль та РФ мають непрості стосунки, в певних ситуаціях вони успішно взаємодіяли.

«За три дні до того, як Росія розв'язала війну в Грузії у 2008 році, Ізраїль офіційно припинив усі військові поставок в Грузію», – пишуть аналітики, зазначивши, що Росія в свою чергу колись відмовила у постачання озброєння давньому союзнику Башару Асаду, вочевидь, не без втручання Ізраїлю.

«Зміцнення позицій Росії в Сирії ускладнює плани іншого регіонального лідера: Туреччини. На відміну від інших своїх партнерів по коаліції, Туреччина зацікавлена ​​в більшому, ніж кампанія проти «Ісламської держави» в Сирії. Туреччина сподівається, що в кінцевому підсумку поставить сунітів на чолі Сирії, або принаймні сформує турецьку сферу впливу в північній Сирії. Анкара є основним прихильником повстанців, в той час як Росія підтримує сирійські урядові сили», – наголошують у статті, додавши, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган планує поїздку до Москви на середу, 23 вересня.

«Нарешті, Росія запустила розширення участі у Сирії, щоб отримати важелі проти країни, яку вона вважає своєю суперницєю: Сполучених Штатів», – стверджують експерти.

На їхню думку, в нових умовах Вашингтон не так чітко наполягає на усуненні російського союзника Асада. Тому у Москві сподіваються, що через «сирійське питання» зможуть змусити США поступитися в Україні та полегшити санкції.

«Росія розраховує на цю можливість в п'ятницю (25 вересня – Ред.), коли Путін перебуватиме в Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН», – уточнюють експерти.

«Але Сполучені Штати не показували, що зацікавлені в угоді з Росією. Більше того, Вашингтон заявив, що може надавати фінансову підтримку Україні і тиснути на європейців, щоб підтримувати санкції щодо Росії впродовж наступного року. Москва змогла залучити Вашингтон до переговорів за допомогою важелів в Сирії, але це не означає, що Сполучені Штати готові мати справу з Росією у питаннях, які набагато більше турбують Москву», – резюмують у звіті.