Голова Донеччини спрогнозував, коли можуть поновитися обстріли на Донбасі

21 Вересня 2015, 15:45

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський не виключає того, що на Донбасі можуть поновитися обстріли після псевдовиборів у так званій "ДНР" 18 жовтня або після сесії Генасамблеї ООН. Про це він повідомив на брифінгу в Києві 22 вересня.

"Я думаю, що загострення може бути не лише 18 жовтня, загострення може бути після Генасамблеї ООН. Якщо досить серйозною буде реакція міжнародного співтовариства, то є ймовірність, є загроза, що поновляться достатньо серйозні обстріли України", – сказав він.

Жебрівський назвав заплановані на 18 жовтня "вибори" в "ДНР" пробою пера, оскільки, зазначив він, глава "ДНР" Олександр Захарченко оголосив про те, що вибори на захопленій бойовиками території мають відбутися у кілька етапів.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації вважає, що бойовики на Донбасі та Росія надалі діятимуть залежно від того, як відреагує європейська міжнародна спільнота на проведення так званих виборів у "ДНР" і "ЛНР".

Крім того, Жебрівський зазначив, що, за його спостереженнями, на місці російська влада не має наміру залишати Україну в спокої й завданням мінімум є спроба створити на території Донецької та Луганської областей аналога Придністров'я та нав'язати його Україні, з метою перешкоджання руху країни шляхом європейської інтеграції.

Говорячи про проведення на підконтрольній Україні території Донбасу місцевих виборів 25 жовтня, Жебрівський наголосив, що зробить усе для максимального гарантування безпеки та проведення максимально прозорих, чесних і демократичних виборів. "Але зробити це буде складно, тому що вже сьогодні власники газет, заводів та пароплавів розповідають, підказують своїм працівникам, за якого кандидата та яку політичну силу голосувати. Ми даємо по руках, але буде складно, доки є монополізація економіки, політичного сегмента та соціокультурного сегмента (на Донбасі – Ред.)", – переконаний він.

Як повідомлялося, 18 жовтня плануються "вибори" в "ДНР", 1 листопада – в "ЛНР".