У японському парламенті сталася бійка через закон про мілітаризацію країни

18 Вересня 2015, 14:59

У парламенті Японії сталася масова бійка через закон про мілітаризацію країни. Про це 18 вересня повідомило американське видання The New York Times.

Як зазначається, опозиційні депутати намагалися запобігти голосуванню, оточивши голову профільного комітету та вирвавши у нього мікрофон. Депутати від правлячої партії намагалися відтиснути опонентів, щоб дати можливість голові оголосити закликати парламент до голосування.

Парламентську сутичку у прямому ефірі показав японський державний телеканал NHK.

«Комітет зрештою ухвалив законопроект, відправивши його до верхньої палати, яка прийме остаточне рішення», – зазначає The New York Times.

Якщо пакет з 11 законів буде прийнятий, то японським військовим дозволять більш тісно співпрацювати з арміями союзних країн на зразок США, а також, в окремих випадках, брати участь у міжнародних конфліктах.

Нагадаємо, 15 липня попри протести з боку громадян та опозиції нижня палата парламенту Японії ухвалила законопроект, який дозволяє японським військовим діяти за кордоном. 

Уряд прем’єр-міністра країни Сіндзо Абе наполягає, що посилення заходів безпеки необхідне Японії в умовах зростання загрози з боку Китаю. Разом з тим опитування демонструють, що близько 80% японців вважають документ неконституційним. Відповідну думку підтримує низка юристів та науковців.