ФБР стежило за Габріелем Гарсія Маркесом понад 20 років

7 Вересня 2015, 10:27

Федеральне бюро розслідувань США протягом 24 років стежило за колумбійським письменником Габріелем Гарсія Маркесом. Про це пише американське видання The Washington Post з посиланням на розсекречені матеріали бюро.

Як зазначається, стеження розпочали у 1961 році, коли письменник з родиною переїхав до Нью-Йорка. Агенти ФБР продовжували нагляд за Маркесом і після того, як він став всесвітньо відомим письменником, отримав Нобелівську премію з літератури, а світові лідери запрошували його на прийом до своїх резиденції. Разом з тим нічого підозрілого в діях Маркеса виявити не вдалося.

Як повідомляється, за запитом The Washington Post ФБР розкрило лише 137 сторінок досьє письменника із 270. Разом з тим точні причини спостереження за Маркесом залишаються невідомими.

Нагадаємо, Габріель Гарсіа Маркес – одна з ключових фігур латиноамериканського «літературного феномену» 1960-х років, представник «магічного реалізму». У 1982 році він отримав Нобелівську премію з літератури. Останньою прижиттєвої публікацією Маркеса стала повість «Згадуючи моїх сумних повій», що вийшла у світ в 2004 році. Письменник помер 17 квітня 2014 року у віці 87 років.