Конституційна комісія підтримала проект змін щодо судової реформи

4 Вересня 2015, 17:57

Президент України Петро Порошенко взяв участь у засіданні Конституційної комісії, на якому був затверджений проект конституційних змін щодо судової реформи. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Порошенка, "документ, який має дуже велике значення для України". Президент відзначив, що жоден з членів Конституційної комісії не проголосував проти, лише 5 – утримались.

"Це теж дуже добре, бо це – ознака демократії і свободи у прийнятті рішень", – сказав він.

Порошенко повідомив, що запропонує ретельне обговорення цих конституційних змін перед тим, як відповідний законопроект буде підписаний та спрямований до Верховної Ради.

"Треба виділити достатньо часу, щоб проінформувати суспільство та почути зворотній зв’язок", – наголосив Порошенко.

За його словами, з 5 вересня за його ініціативою стартує конкурс щодо залучення 700 нових працівників в органи прокуратури, що буде найбільшим за всю історію оновленням прокурорського корпусу.

"Ми повинні бачити в прокуратурі нових людей. І не лише нових людей, а нову якість", – заявив Порошенко, додавши, що так само має відбуватися і у судовій гілці влади.

Глава держави відзначив, що реформи пов’язані між собою. Так, для побудови інвестиційної привабливості країни, крім податкової реформи, дуже важлива реформа судів.

"Місце, де громадянин, підприємець знайде справедливість", – наголосив Петро Порошенко.

Проект змін до Конституції щодо децентралізації глава держави вніс до Верховної Ради більше року тому і попросив Конституційну комісію розробити проект змін на основі цього подання.

"Статус цього документу кардинально інший, де автором цього документу є Конституційна комісія, він базується не на моїх пропозиціях, а на позиції членів Конституційної комісії, рекомендаціях Венеційської комісії, на баченні змін до Конституції видатних юристів-конституціоналістів, політиків, громадських діячів, авторитетів в галузі конституційного права, представників судової гілки влади, і для мене це є надзвичайно обнадійливим", – зазначив Порошенко.

Також президент запропонував спрямувати рішення Конституційної комісії до Венеційської комісії, щоб отримати позицію, наскільки враховані її рекомендації, Ради Європи, наскільки відбувається адаптація українського законодавства до законодавства Європейського Союзу та Ради Європи.

"Ви будете мати можливість ще раз зустрітися, щоб визначитися щодо врахування рекомендацій та висновків Венеційської комісії", – сказав президент.