У Вірменії поліція затримала активістів за спробу нового протесту проти підвищення тарифів

1 Вересня 2015, 23:09

У Єревані затримали п’ятьох учасників руху "Ні грабежу!", які намагалися організувати новий протест проти підвищення з 1 серпня тарифів на електроенергію.

Близько 200 активістів напередодні провели у столичному Парку закоханих мітинг для обговорення своїх цілей. Згодом пікетувальники намагалися зробити заяву під резиденцією президента Сержа Саргсяна, але поліцейські перекрили дорогу і оточили їх.

У апараті Саргсяна заявили, що президента немає у Єревані – він відбув до Степанкерта для урочистостей з нагоди 24-ї річниці проголошення Нагорно-Карабаської республіки, яка не визнана світовою спільнотою.

Протестувальники у Єревані вимагають звільнити затриманих, погрожуючи блокуванням центрального проспекту Баграмяна. Біля сотні активістів намагаються прорвати поліцейський кордон.

"Ми не віримо їх (влади – ред.) словам та продовжимо акцію, доки не досягнемо свої цілей", -завив один із керівників протесту Вагінак Шушанян.

Читайте також: Холодний душ для Путіна. Вірменські протести змусили лідера РФ піти на поступки Єревану – WSJ

Нагадаємо, наприкінці червня і в липні з вимогою скасувати рішення про підвищення тарифу на електроенергію протягом кількох тижнів в Єревані та інших містах країни проводилися акції протесту. Президент Вірменії Серж Саргсян наказав провести незалежний аудит в компанії ENA, відтермінувавши підвищення тарифів доти, доки не оприлюднять його результати.

Уряд Вірменії погодився сплатити різницю тарифів на електроенергію, поки в компанії "Електромережі Вірменії" проходить аудит. Домовленість про проведення аудиту в компанії "Електричні мережі Вірменії" (дочірньої компанії ІНТЕР РАО ЄЕС) була досягнута напередодні на зустрічі президента Вірменії з міністром транспорту РФ Максимом Соколовим.

2 липня Генпрокуратура Вірменії попросила Спеціальну слідчу службу перевірити законність застосування поліцією сили під час розгону учасників протесту проти підвищення тарифів на електроенергію.

5 липня поліція Вірменії відкинула ультиматум протестувальників, а 6 липня дала годину для розбору барикад. Згодом поліція розібрала барикади.

Згодом стало відомо, що влада Вірменії таки підвищила тарифи на електроенергію. Вони набули чинності 1 серпня.