ГПУ через криваві події під Радою допитала 85 осіб

1 Вересня 2015, 13:27

Генеральний прокурор України Віктор Шокін узяв на особистий контроль хід досудового слідства у кримінальному провадженні, розпочатому у зв’язку із подіями, що сталися 31 серпня під час проведення мітингу біля будівлі Верховної Ради України. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

На сьогодні для проведення розслідування створено слідчо-оперативну групу та групу прокурорів – процесуальних керівників з числа працівників органів столичної прокуратури.

"Уже допитано понад 50 свідків, визнано та допитано у якості потерпілих 35 осіб, оглянуті численні відеозаписи вказаних подій тощо. Крім того, призначено низку судових експертиз, у тому числі судово-медичну, 2 вибухо-технічні, 3 молекулярно-генетичні, трасологічну, хімічну, дактилоскопічну та балістичну.

З урахуванням зібраних доказів, зазначають у ГПУ, за підозрою у вчиненні вказаних злочинів у порядку ст. 208 КПК України затримано 18 осіб, у одного з яких вилучено предмет, схожий на гранату РГО, а також чеку від аналогічної гранати.

На даний момент вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, 31 серпня під будівлею Верховної ради України після голосування за зміни до Конституції сталася бійка між противниками змін до Конституції та працівниками правоохоронних органів. Згодом повідомили про загибель пораненого під Радою бійця Нацгвардії Ігоря Дебріна. За словами глави МВС, було затримано близько 30 осіб за фактом участі в сутичках під будівлею парламенту.

Станом на ранок 1 вересня 18 затриманих під Радою протестувальників помістили в ізолятори, решту відпустили.

У столичній міліції повідомили, що станом на ранок вівторка в госпіталях і лікарнях Києва знаходиться 141 постраждалий в результаті заворушень під Верховною Радою 31 серпня, 10 у важкому стані.

У зв’язку з цими подіями до ЄРДР внесено відомості за попередньою правовою кваліфікацією – ст. 348 (вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов’язків), ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ч. 2 ст. 294 (масові заворушення), Кримінального кодексу України.