У МВС назвали дату початку автоматичної фіксації порушень ПДР

27 Серпня 2015, 16:48

Система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху (ПДР) запрацює з 7 листопада цього року. Про це розповіли сьогодні 27 серпня під час брифінгу в міністерстві внутрішніх справ.

У Києві наразі ведуть роботи зі встановлення камер для фіксації порушень ПДР. Тільки у столиці працюватимуть до 1 тис. камер фіксації.

«До 1 тис. відеокамер буде встановлено на найбільш проблемних та завантажених дорогах столиці. А щоб зробити оплату штрафів за порушення правил дорожнього руху простішою, кожен патрульний автомобіль буде обладнаний терміналами та мобільними принтерами для здійснення безготівкових платежів», – повідомив заступник начальника управління патрульної служби Києва Дмитро Євдокимов.

За словами Євдокимова, до 7 листопада 2015 року (дата набуття законом чинності – Ред.) мають бути врегулюванні всі юридичні, технічні та організаційні питання діяльності патрульної поліції. Готуються зміни штатного розкладу та триває робота зі створення сайту, де розмістять відео та фото правопорушень на дорогах.

У свою чергу, перший заступник начальника департаменту юридичного забезпечення МВС України Володимир Жиденко нагадав, що за новими правилами штрафуватимуть власників авто, а не тих, хто перебував за кермом у момент порушення в разі, якщо порушення зафіксували автоматично.

«Перш за все, хотів би зупинитись на  запровадженні автоматичної фото- і відеофіксації адміністративних правопорушень. У випадках вчинення правопорушень, зафіксованих в автоматичному режимі, суб’єктом правопорушення є юридична або фізична особа, за якою зареєстровано транспортний засіб. Це не стосується випадків, коли транспортний засіб чи його номерний знак вибули з володіння правовласника внаслідок протиправних дій інших осіб», – зазначив Жиденко.

Окрім того, якщо протягом 14 днів порушник складе особисту заяву про скоєні дії, то відповідальність перекладуть з власника авто на заявника, а також власники матимуть «право регресу» (зворотної вимоги до винуватця – Ред.) щодо порушника.

Також Жиденко розповів про систему сплати та нарахування штрафів.

«Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку нараховуватимуть 150 балів. У разі вчинення правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованого в автоматичному режимі, від загальної кількості нарахованих балів вираховуватиметься кількість штрафних балів, передбачених санкцією відповідної статті КУпАП (50 балів за порушення)», – зауважив Жиденко.

За його словами, після використання штрафних балів за відповідні правопорушення на громадян накладатимуть грошові стягнення – штрафи.

Законом у санкціях статей КУпАП запроваджуються фіксовані розміри штрафів, а не межі «від і до», що до цього часу було однією з причин скоєння корупційних правопорушень.

Крім того, встановлюється новий порядок виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зокрема, зафіксовані і в автоматичному режимі.

«У разі сплати штрафу протягом 5 банківських днів надається «знижка» у розмірі 50% розміру штрафу, визначеного санкцією відповідної статті КУпАП. Якщо ж штраф не сплачено протягом 30 днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, з порушника стягується пеня у подвійному розмірі штрафу», – йдеться у тексті.

Як повідомлялося, 14 липня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Нагадаємо, з травня 2014 року в Україні запровадили штрафи за порушення правил паркування.