У прокуратурі Києва назвали кількість засуджених за ухилення від мобілізації

19 Серпня 2015, 09:46

Суди Києва у 2015 році винесли рішення про притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації стосовно трьох осіб. Про це повідомили у прес-службі прокуратури столиці.

«Чоловіки пройшли військово-медичну комісію та були визнані придатними для служби. Достовірно знаючи про обов'язок з'явитися до призовного пункту, військовозобов'язані чоловіки ухилилися від прибуття», – йдеться у повідомленні.

Також за вказані порушення винесено шість підозр, а ще понад 600 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності військовими комісарами.

«Способи ухилення від строкової військової служби або від призову за мобілізацією можуть бути різними: підробка документів про хворобу, виїзд з місця постійного проживання, навмисне заподіяння собі тілесних ушкоджень та інші. Але потрібно пам’ятати, що за такі дії настає кримінальна відповідальність – від 3 до 5 років позбавлення волі (ст. 336 Кримінального кодексу)», – наголосив заступник прокурора міста Києва Анатолій Корж.

За його словами військові комісари направляють в органи міліції повідомлення про осіб, які ухиляються від призову за мобілізацією. 

«В основному така інформація міститься в поданні, до якого додаються матеріали особової справи військовозобов'язаного та інші документи. Ці дані є підставою для відкриття кримінального провадження і початку слідства», – додав він.

Окрім того, прокуратура ініціювала перевірку результатів медекспертиз про надання відстрочок від мобілізації.

«Наразі органами прокуратури міста Києва організовано перевірки законності результатів військово-медичних комісій, надання відстрочок від призову за мобілізацією, відмови від передачі транспортних засобів на потреби Збройних сил», – підсумував Корж.

Як повідомлялося, на Харківщині відкрили 26 кримінальних проваджень за ухилення від мобілізації з початку року.

Нагадаємо, на Львівщині за ухилення від мобілізації та дезертирство розшукують 11 тис. людей.