Порошенко вніс до Ради законопроекти щодо реформи системи виконання судових рішень

14 Серпня 2015, 23:23

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти щодо реформування системи виконання судових рішень. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з повідомленням, відповідні законопроекти зареєстровані під номерами №2506 і №2507. Тексти законопроектів поки відсутні.

Законопроекти «Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» передбачають впровадження комбінованої системи виконання рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, визначають основи діяльності з примусового виконання рішень державними та приватними виконавцями, їх завдання та правовий статус тощо.

Зазначається, що якісно нові процедурні механізми виконання рішень реалізовані в проекті закону «Про виконавче провадження».

«Так, законопроект передбачає формування відкритого Єдиного реєстру боржників, вводить автоматизацію процедур виконання рішень шляхом електронної реєстрації документів, повного фіксування процесуальних рішень та виконавчих дій в автоматизованій системі, оптимізує терміни проведення виконавчих дій, посилює відповідальність боржника у виконавчому провадженні, істотно підвищує розміри штрафів, що накладаються виконавцем, визначає перелік питань, які не можуть виконуватися приватними виконавцями, тощо», – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що впроваджується інститут судового контролю за виконанням рішень, який покликаний забезпечити повноцінну реалізацію права особи на справедливий суд.

Нагадаємо, у травні Порошенко підписав указ про стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки.