Мінекономрозвитку повідомило про значне зростання рівня тіньової економіки в Україні

14 Серпня 2015, 13:00

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило попередні розрахунки, за якими рівень тіньової економіки в Україні в першому кварталі 2015 року збільшився на 5 процентних пункти (п.п.) порівняно з відповідним періодом 2014 року – до 47% від обсягу офіційного ВВП.

«Втрата віри суб'єктів економічної діяльності у поліпшення економічної та політичної ситуації найближчим часом спонукала їх активно використовувати схеми приховування частини доходів, у тому числі такі, як розширення збитковості та неплатежів в економіці», – зазначили у відомстві.

Його експерти додають, що збільшення рівня тіньової економіки стимулювалося також ціновими та девальваційними шоками, ескалацією військового конфлікту на сході країни та впливом зовнішніх негативних процесів: подальшим загостренням політичних відносин з РФ, згортанням економічних зв'язків з нею.

Мінекономрозвитку нагадує, що востаннє зниження обсягів тіньової економіки в Україні було зафіксовано в 2011 році – з 38% до 34% ВВП, після чого рік її обсяги залишалися стабільними, потім почали зростати: у 2013 році – до 35%, в 2014 році – до 41%, що стало рекордним з 2007 року рівнем.

Одночасно темпи зростання економіки в 2012 році сповільнилися до 0,2%, в 2013-му – до нуля, в 2014-му було зафіксовано її падіння на 6,8%, а в першому кварталі 2015 року – на 17,2%.

«Тіньова економіка в період економічних криз грає роль так званої «амортизаційної подушки», дозволяючи суб'єктам підприємницької діяльності підтримувати рівень своєї конкурентоспроможності», – відзначає Мінекономрозвитку.

Відомство уточнює, що три з чотирьох методів (виключаючи монетарний), з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали збільшення рівня в порівнянні з першим кварталом 2014 року. Зокрема, метод "витрати населення – роздрібний товарообіг" зафіксував збільшення рівня тіньової економіки на 5 п. П. – До 56% ВВП; метод збитковості – на 8 п. П., до 50% ВВП; електричний метод – на 6 п. П., до 38%.

Лише монетарний метод зафіксував зниження рівня тіньової економіки на 1 п.п. – До 35% ВВП.

Як повідомлялося, за даними Держстата, падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у другому кварталі 2015 року сповільнилося до 14,7% порівняно з 17,2% у першому кварталі.