Любомир Шавалюк: Закриті неплатоспроможні банки забрали з собою 100 млрд грн депозитів

6 Серпня 2015, 15:44

Українська банківська система впродовж півтора року втратила вкладів на 62,4 млрд грн у гривні та 15,5 млрд дол. у валюті, переважну більшість із яких становили депозити фізичних осіб. Про це у своєму матеріалі пише оглядач «Тижня» Любомир Шавалюк.

Згідно наведених даних, на початку минулого року банківська система складалася із 180 кредитних корпорацій, які мали у своєму розпорядженні майже 422 млрд грн депозитів у гривні та 31 млрд. дол. в еквіваленті валютних вкладів, що тоді становило 46% від ВВП.

«Не середину поточного року залишилося 128 функціонуючих фінустанов, на балансах котрих перебувало майже 360 млрд. грн. (-15%) гривневих депозитів та 15,6 млрд дол. (-50%) валютних. За півтора року банківська система втратила вкладів на 62,4 млрд грн у гривні та 15,5 млрд дол. у валюті, переважну більшість із яких становили депозити фізичних осіб», – пише він.

Шавалюк назвав кілька причин зникнення депозитів. Так, значними виявилися прямі втрати від російської окупації. У Криму на початок минулого року було вкладів на 14,0 млрд. грн. та 1,1 млрд. дол., або 3,4% від усіх в Україні. Мешканці тимчасово окупованої АРК при першій же нагоді вилучили ці гроші, які, очевидно, уже ні до українських банків, ні до нашої економіки не матимуть ніякого відношення.

На рахунках у банківських відділеннях Донеччини та Луганщини на початок минулого року знаходилося 52,2 млрд. грн. та 3,2 млрд. дол., або 11,6% від усієї депозитної бази. Із них на середину поточного року залишилося менше 18 млрд. грн. та півмільярда доларів, тобто гривневі вклади зменшилися майже утричі, валютні – ушестеро.

Іншим значним фактором зменшення депозитної бази кредитних корпорацій оглядач називає очистку системи.

«Станом на середину липня 53 фінустанови були під дією тимчасової адміністрації, у процесі ліквідації чи передачі іншому банкові (останню опцію застосовують в одиничних випадках), тобто такими, що їх виводять із ринку. На початок минулого року у цих банках було сконцентровано вкладів на суму 107,1 млрд грн та 6,8 млрд дол, або 23% усієї депозитної бази у країні. З них фізичним особам належало 60,6 млрд грн та 5,3 млрд дол.», – йдеться у матеріалі.

Загалом, за словами Шавалюка, неплатоспроможні банки, виходячи з ринку, навіки забирають із собою левову частку депозитної бази. Станом на сьогодні ідеться, грубо кажучи, про понад 100 млрд грн, втрачені як для банківської, так і для економічної системи в цілому.

Іншу частину депозитів, додає оглядач, або проїли, або інвестували, або спрямували для роботи в тіньовому секторі, і лише незначну кількість грошей «поклали під матрац».

Детальніше читайте в черговому номері журналу "Український тиждень".