У МВС розповіли подробиці сутичок із бурштинокопачами на Рівненщині

30 Липня 2015, 10:27

МВС оприлюднило подробиці сутичок із бурштинокопачами, що відбулися 29 липня у Дубровицькому районі Рівненської області.

Зазначається, що міліціонери виїхали обслідувати місця можливих місць незаконного видобутку бурштину. У результаті на них напали місцеві жителі і, як уже зазначалося, побили двох правоохоронців палками.

На допомогу колегам виїхали бійці спецпідрозділів роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Національної гвардії. Їх оточила майже сотня місцевих жителів, один з них сів за кермо автомобіля і поїхав прямо на правоохоронців. На вимогу міліціонерів зупинитися водій не реагував і намагався здійснити наїзд на одного них. Міліціонери були змушені застосувати спецпристрій для відстрілу гумових куль, після чого водій заднім ходом на великій швидкості повернувся до натовпу.

Після цього майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу Дубровицького районного військового комісаріату. Слідчо-оперативна група встановила, що ці ж люди перекрили проїзну частину у центрі Дубровиці, поблизу райдержадміністрації. На розмову із населенням вийшли прокурор Микола Федорчук і тимчасовий виконувач обов'язків начальника райвідділу міліції Сергій Дворак.

Натовп почав вимагати видати тих працівників міліції, які стріляли в позашляховик. Під час розмови із місцевими чиновниками люди вели себе агресивно, шарпаючи представників влади за одяг і лаючись нецензурною лайкою, частина з правопорушників була у балаклавах. Коли ж натовп пішов на правоохоронців, на підмогу працівникам райвідділу підійшли бійці спецпідрозділів та Національної гвардії. Один із натовпу у балаклаві намагався відібрати відеокамеру у працівника міліції, покликавши із собою ще кілька осіб.

Правоохоронці почали стріляти гумовими кулями. Під час масових заворушень четверо порушників отримали незначні тілесні ушкодження, їм була надана медична допомога.

Під час масових заворушень правоохоронці затримали десятьох осіб, яких доставили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину.

Аби звільнити затриманих, на перемовини з правоохоронцями до райвідділу прийшов голова РДА Сергій Киркевич разом із організатором, який був причетним до побиття міліціонерів поблизу села Крупове. У цьому громадянинові потерпілі правоохоронці впізнали особу, яка спричинила їм тілесні ушкодження.

На території райвідділу голова РДА вимагав звільнити правопорушників, погрожуючи тим, що обурені місцеві мешканці захоплять приміщення міліції. В подальшому працівники міліції затримали двох найбільш активних учасників та організаторів масових заворушень – 25-річного жителя Дубровиці та 43-річного жителя села Крупове. Опівночі натовп розійшовся.

Фото: прес-служба МВС

Відомості за всіма вказаними фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), статтею 294 (Масові заворушення) та частиною 3 статті 296 (Хуліганство). Заходи, спрямовані на виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину у північних районах Рівненської області, триватимуть і надалі.

Нагадаємо, Мінприроди запропонувало дозволити населенню видобувати бурштин легально.