Аудит Укрспирту виявив різні схеми порушень з мільярдними збитками

28 Липня 2015, 10:58

Мінагрополітики провело внутрішній аудит держпідприємства «Укрспирт», який виявив значні обсяги порушень діяльності компанії. Про це повідомили у прес-службі Мінагрополітики та продовольства.

«Плановий внутрішній аудит відповідності діяльності ДП «Укрспирт» та місць провадження діяльності виявив понад 3 млрд грн фінансових порушень, серед яких 1,2 млрд грн — завдані підприємству збитки. Перевірка охопила період з 1 січня 2012 по 31 березня 2015 року», – йдеться у повідомленні.

Серед головних виявлених порушень назвали такі: реалізація продукції за цінами нижче собівартості; закупівля сировини з необґрунтовано завищеною вартістю; оплата послуг, надання яких не підтверджено відповідними документами; нестача майна та цінностей, у тому числі, паливно-мастильних матеріалів, зерна та автомобілів.

За інформацією міністерства, найбільше фактів протиправної діяльності встановили у 2014 році.

«Наприклад, проведення господарських взаємовідносин з компаніями, що мають ознаки фіктивності, призвели до втрат на суму близько 1 млрд грн. У результаті Держбюджет не отримав понад 400 млн грн податків», – йдеться у тексті.

Окрім того, через продаж спирту та спиртовмісної продукції за заниженими цінами Укрспирт недорахувався понад 134 млн грн. Також під час закупівлі сировини та оплати витрат за її зберігання переплачено 10,4 млн грн.

«У жовтні 2014 року у приватної компанії замовили послуги з пакування кукурудзи за цінами, які у сім разів перевищували ринкові. У результаті втрачено 903,5 тис. грн. Під виглядом впровадження альтернативних джерел енергії здійснювалась закупівля деревних пелет за суттєво завищеними цінами, тим самим нанесено понад 2,1 млн грн збитків», – додали у повідомленні.

За словами міністра Олексія Павленка, наразі матеріали аудиту готують до передачі правоохоронним органам.

«Буду просити керівництво Генпрокуратури, СБУ та МВС взяти справу під особливий контроль. Крім того, розслідування фактів потребує пильного контролю з боку суспільства. Без цього організатори та учасники «спиртових схем» продовжать вважати себе безкарними», –зазначив Павленко.

У повідомленні зазначили, що окрім внутрішнього аудиту міністерства, на підприємстві відбулась ревізія Держфінанінспекції. Цей захід охопив діяльність у відповідний період часу не лише ДП «Укрспирт», але й підприємств, які входять до сфери управління Укрспирту Ревізія засвідчила безпідставну втрату понад 2,3 млрд грн, у тому числі понад 880 млн грн збитків.

Як повідомлялося, у січні 2015 року Інтерпол оголосив у розшук екс-главу Укрспирту Михайла Лабутіна.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 року екс-голова Укрспирту Михайло Лабутін був звільнений. Раніше йому було повідомлено про підозру у зловживаннях на 200 млн грн. 19 грудня Лабутін був вивезений з лікарні бійцями батальйону "Айдар", які також взяли під охорону саме держпідприємство.

Також нагадаємо, у червні на підприємстві провели обшуки.