Дочірня фірма вивезеного до Росії луганського заводу виграла тендери Укрзалізниці на 50 млн грн

27 Липня 2015, 10:30

За результатами тендерів Укрзалізничпостач на початку липня уклав низку угод з дочірнім підприємством ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» на постачання запчастин до електровозів та колійних машин на 49,37 млн грн. Про це йдеться у «Віснику державних закупівель».

За інформацією з Єдиного реєстру підприємств, ДП ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» (ЛЕМЗ) створено у Києві в травні 2014 року після окупації Луганська російськими терористами та сепаратистами з «ЛНР». Директором фірми стала Євгенія Нетруненко, яка раніше очолювала сам ЛЕМЗ. Засновником дочірнього підприємства нині є ТОВ «Машпромресурс», також засноване у Києві в червні 2014 року луганчанкою Оксаною Жоховою.

Як повідомлялося, у жовтні 2014 року заступник губернатора Ростовської області РФ повідомив, що ЛЕМЗ переніс виробничі потужності у Камєнск-Шахтінскій Ростовської обл.

Читайте також: За час війни на Донбасі до РФ вивезли устаткування щонайменше п'яти українських підприємств.

Тему активно висвітлювали російські ЗМІ. За їхніми повідомленнями, рішення про переїзд до Росії ухвалив власник заводу – фірма Укрпромсоюз луганського бізнесмена В’ячеслава Краюшкіна, який також контролював Камєнскій машинобудівний завод. Згодом Краюшкін перереєстрував ЛЕМЗ на свою доньку Юлію Кравченко. Сам Краюшкін анонсував, що завод запрацює у Росії в 2015 році. Через півроку після анонсу дочірнє підприємство ЛЕМЗ і виграло перші підряди Укрзалізничпостачу.

Окрім того, ДП ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» не було найдешевшим учасником тендерів. Наприклад, на торгах по запчастинах до електровозів серії ВЛ та ЧМЕ угорська фірма «Індастріал трейд промоушн» пропонувала устаткування на 20-40% дешевше від переможця. Однак заявку угорців відхилили через претензії до сертифікатів та відсутність довідки про те, що представник фірми не був раніше засуджений за тендерні злочини.

Відтак ЛЕМЗ розіграв тендери з ТОВ «Науково-технічне підприємство «Трансінвест». Ця фірма з невідомих причин вказала на тендері код ЄДРПОУ 14361575 як свій. Хоча він належить «Креді агріколь банку». Сама ж фірма має код 39270330. НВП «Трансінвест» зареєстровано у Києві в червні 2014 року, засновником та директором є столичний адвокат Костянтин Глоба.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ у липні, залізничники провели мільйонний тендер, порушивши наказ міністерства.