У КВУ повідомили про найпоширеніші порушення на 205-му окрузі

26 Липня 2015, 18:42

Комітет виборців України відзначає низку проблем на довиборах в ‪‎205 округ. Про це повідомила прес-служба КВУ.

В КВУ зазначили, що серед незначних порушень відсутність інформаційних табличок та плакатів на виборчих дільницях. Наприклад, на виборчій дільниці №740998 члени виборчої комісії вивісили інформаційні плакати кандидатів в народні депутати лише після зауваження спостерігачів. 

«Проте, в ОВО №205 також мають місце більш серйозні порушення. Зокрема, недотримання режиму тиші в день виборів: у місті наразі розвішені чисельні агітаційні плакати, білборди та сітілайти кандидатів в народні депутати. Такою мають місце випадки присутності псевдожурналістів на дільницях із підробними посвідченнями газети КВУ «Точка зору». Спостерігачі КВУ вже виявили декілька десятків таких осіб і деяких з них було затримано міліцією. Окрім цього, члени комісій порушують норми законодавства щодо реєстрації представників кандидатів та ЗМІ», – йдеться у повідомленні.

У прес-службі додали, що спостерігачі КВУ неодноразово фіксували випадки, коли на одній дільниці було зареєстровано відразу кілька представників від одного кандидата чи ЗМІ.

«В деяких випадках кількість спостерігачів від одного кандидата на дільниці сягала 3-4 осіб. Від спостерігачів КВУ також надходять повідомлення про спроби виборців на окремих дільницях сфотографувати заповнений бюлетень. Так, на дільниці №740094 молодий чоловік сфотографував бюлетень на смартфон, це помітив один із спостерігачів і викликав міліцію», – повідомили в КВУ та додали, що наразі працівники міліції здійснюють оформлення порушення.

Окрім цього, відмічається присутність відразу на декількох дільницях молодиків спортивної зовнішності, що чергують біля входу в приміщення для голосування (№741005).

«Такі дії не є порушенням законодавства, проте присутність таких осіб може створювати тиск на виборців та членів комісій. Спостерігачі КВУ також наразі перевіряють інформацію щодо організації виборчих каруселей в ОВО №205», – сказали в КВУ.

Сьогодні, 26 липня, у Чернігові відбуваються проміжні вибори народного депутата України на окрузі № 205. ЦВК констатує рекордний розмір бюлетеня – у виборах беруть участь 91 кандидат.

З самого ранку спостерігачі повідомляють про численні порушення на дільницях. Зокрема, Комітет виборців України вимагає від керівництва МВС розпочати розслідування щодо присутності на виборчих дільницях округу №205 псевдожурналістів спортивної зовнішності із посвідченнями журналістів газети ВГО КВУ «Точка зору». Двох таких "журналістів" уже затримали.

Також стало відомо, що місцевим жителям надсилають SMS-повідомлення із пропозицією сфотографувати бюлетень, проголосувавши за певного кандидата. Кожному, хто зробить фото, обіцяють виплатити 2 тисячі гривень.

Станом на 15-ту годину під час проміжних виборів по 205 округу у Чернігові зареєстровано 27 кримінальних проваджень, пов’язаних із виборчим процесом.

Також нагадаємо, що напередодні у Чернігові міліція вилучила печатки-двійники виборчкомів 205-го округу.

Крім того, у КВУ розповіли, чому вибори в Чернігові можуть визнати недійсними.