Москаль назвав стан економіки Закарпаття критичним

25 Липня 2015, 13:15

Закарпаття перебуває у критичному економічному і фінансовому становищі. Про це заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

«Наразі на нарадах ми вивчаємо ситуацію по кожній галузі, але, на жаль, картина вимальовується дуже невтішна», – зазначив очільник Закарпаття.

За його словами, кількість працівників області удвічі менша за кількість пенсіонерів, що створює значний дисбаланс.

«За даними Держслужби статистики України, на 1 липня в краї зареєстровано 1356 фермерських господарств, 2621 приватне підприємство, 78  державних і 324 комунальні, 167 акціонерних товариств та 5272 ТОВ. Водночас зареєстровано 3415 органів влади та організацій, 391 політичну партію, 1968 громадських організацій, 1370 релігійних та 519 благодійних, 636 профспілок. Загалом штатних працівників у області 170,6 тис., а пенсіонерів – близько 300 тис. При такому дисбалансі економіка, на жаль, пішла вниз, і ми знаходимося в дуже критичному економічному та фінансовому становищі. Люди про це мають знати», – розповів Москаль.

Він також додав, що промислове виробництво у Закарпатті впало й становить 84,3% до аналогічного періоду минулого року (окрім того, темпи падіння різко посилюються), переробна промисловість – 81,8%, обсяги будівельних робіт складають 88,4% до торішніх.

«При тому дуже дивним виглядає різке зменшення будівництва житла, в тому числі індивідуального, що для Закарпаття нетипово – 77,7% до рівня 2014», – йдеться у повідомленні.
Падіння економіки позначилося також на показниках експорту та імпорту продукції, які впали до 81% і 60,2% до показників минулого року відповідно.

«З 2005 року в області не було реалізовано жодного серйозного інвестиційного проекту. Інвестували тільки ті підприємства, що закріпилися до цього періоду, а це говорить про побоювання власників капіталу йти на наш ринок через високі ризики», – наголосив Москаль.

Він також акцентував на вкрай нерівномірному розподілі виробництва в регіоні: третину всього обсягу реалізованої промислової продукції виготовляють в Ужгородському районі, 21,3%  – в Ужгороді, ще 12,1% – в Мукачевому.

«Решта, на жаль, пасуть задніх: на Великоберезнянщину припадає 1%, на Воловеччину – 0,2%, за Міжгірським і Хустським районами відповідно по 0,4% й 0,7%, за Хустом і Чопом – по 0,6% та 0,4%», – додав голова області.

Нагадаємо,  Москаль розповів, як боротиметься на Закарпатті з контрабандою та лісовою мафією. Також він назвав головного постачальника сигарет для контрабанди у регіоні.