Радбез ООН схвалив ядерну угоду з Іраном

20 Липня 2015, 18:03

В понеділок, 20 липня, Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй схвалила домовленості щодо згортання іранської ядерної програми в обмін на полегшення санкцій. Про це повідомили міжнародні ЗМІ.

Згідно з повідомленням, усі 15 членів Радбезу одностайно підтримали резолюцію, погоджену в межах угоди, минулого тижня досягнутої у Відні між Іраном та Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією, Німеччиною і ЄС.

Читайте також: Іранські стратегії

Як повідомляється, жодного полегшення санкції не буде доти, доки Міжнародне агентство з атомної енергії не представить Радбезу доповіді, яка підтвердить, що Іран вжив в ядерній сфері заходів, передбачених домовленостями.

Читайте також: Підписання ядерної угоди з Іраном стане великою поразкою Росії – експерти

Крім того, впродовж найближчих десяти років санкції ООН можуть відновити, якщо Тегеран порушить умови історичного договору.

Нагадаємо, раніше у Відні лідери Ірану, США, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та Росії уклали угоду, яка передбачає обмеження ядерної програми Тегерану в обмін на зняття міжнародних санкцій. 

Іран вимагав, щоб санкції зняли взагалі, але Сполучені Штати ясно дали зрозуміти, що обмеження скасовуватимуть поступово, після підписання остаточної угоди.

Експерти вважають, що підписання ядерної угоди та зняття санкцій з Ірану зменшить авторитет Росії на Близькому Сході та позбавить Москву енергетичних важелів впливу на Європу.