Головреда “Вєстєй” підозрюють в ухиленні від сплати податків на майже 18 млн грн

16 Липня 2015, 13:49

Головного редактора газети «Вести» і керівника холдингу «Мультимедіа інвест груп» Ігоря Гужву податківці підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн. Про це повідомили представники Державної фіскальної служби України (ДФС) на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 15 липня.

За словами податківців, на підставі зібраних у ході слідства доказів 1 липня Ігорю Гужві як керівнику ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести») винесено повідомлення про підозру в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків). За цією статтею йому загрожує штраф від 15 тис. до 25 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Однак податківці не змогли офіційно повідомити Гужві про підозру у зв'язку з його відсутністю на території України.

Як розповіли податківці, ДФС ще з 28 квітня 2014 року розслідує кримінальне провадження за фактами фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, у сумі 93,6 млн грн, перерахованих на рахунки ТОВ «Вісті мас-медіа» від МПП «Ледис», за ознаками злочинів, передбачених статтями 205, 209 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво і відмивання доходів).

Досудовим розслідуванням встановлено фіктивність МПП «Ледис», кримінальне провадження відносно якого за обвинуваченням у фіктивному підприємництві направлено до суду. Вироком суду засновника визнано винним за ст.205 КК України (фіктивне підприємництво).

У ході слідства, зазначили податківці, за постановою слідчого проведено документальну перевірку ТОВ «Вісті мас-медіа», за результатами якої встановлено порушення податкового законодавства, складений акт та донараховано податок на прибуток підприємств у сумі 17,8 млн грн.

5 червня 2015 року на підставі отриманого акту документальної перевірки слідчими ГСУ ФР ДФС України було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом ухилення від сплати податків (ст. 212 КК України).

«Враховуючи відсутність необхідних первинних документів по взаємовідносинам ТОВ «Вісті мас-медіа» з МПП «Ледис», та достатність законних підстав, за ухвалою Шевченківського районного суду у м. Києві 18 червня 2015 року слідчими та оперативними працівниками проведено обшук за адресою: м. Київ, пл. Спортивна, 1а. Обшук проводився у світлий час доби, без перешкоджання професійній журналістській діяльності (переривання у випуску друкованих видань не відбувалось)», – повідомили податківці.

На підставі всіх зібраних доказів підозрюваним визначено було Ігоря Гужву.

Ігор Гужва заявив, що знаходиться у відпустці закордоном.

15 липня Ігор Гужва підтвердив, що податківці дійсно хочуть вручити йому повідомлення про підозру, як тільки він повернеться до України, інкримінуюючи статтю 212 Кримінального кодексу України – ухилення від сплати податків. Він звинуватив податківців у підробці та фальсифікації податкової документації. Гужва стверджує, що ТОВ «Вісті мас-медіа» брало в ТОВ «Ледис» поворотну фінансову допомогу і не змогло її повернути через блокування та арешт рахунків «Ледиса». За його словами, податківці перекваліфікували поворотну фінансову допомогу в безповоротну і зобов'язали включити її у валовий дохід ТОВ «Вісті мас-медіа» за 2014 і, відповідно, заплатити з неї податок на прибуток. Однак компанія вирішила цього не робити і судиться нині з податківцями.

Як відомо, підрозділ податкової міліції Міністерства доходів і зборів спільно з Держфінмоніторингом України заблокував рахунки ТОВ «Вєсті Мас-Медіа» та директора зазначеного товариства Ігоря Гужви

Джерела у правоохоронних органах повідомили, що зазначені заходи здійснено в рамках кримінального провадження про вчинення правопорушень групою з юридичних та фізичних осіб за статтями Кримінального кодексу України ч.3 ст.212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)», ч.2 ст.205 «Фіктивне підприємництво» та ч.3 ст.209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Згодом Податкова служба при обшуку в кабінеті Гужви знайшла 1,5 млн грн.

Як відомо, Гужва переконував, що запуск газети "Вєсті" та інших проектів фінансувався за рахунок позикових коштів, імена кредиторів він не розкривав. Учасники ж ринку неодноразово називали серед можливих інвесторів лідера громадського руху "Український вибір", екс-голову адміністрації президента Леоніда Кучми Віктора Медведчука. Гужва цю інформацію заперечував.

У вересні СБУ провела обшук в редакції газети "Вєсті".