Росія затримала на кордоні з Білоруссю 160 українців – МЗС

13 Липня 2015, 17:40

Прикордонна служба РФ 11-12 липня 2015 року на 48 годин затримала «за порушення російського законодавства» близько 160 громадян України, які перетнули білорусько-російський кордон на автотранспортних засобах та рухалися територією Росії. Про це повідомила заступник директора департаменту політики і комунікацій МЗС України Олена Ващенко.

«12 липня 2015 року до Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі в телефонному режимі надійшла інформація щодо громадян України, які після перетину автотранспортом білорусько-російського кордону 11 липня ц.р. були затримані прикордонною службою ФСБ Російської Федерації та перебувають у м. Невель Псковської області. За наявною інформацією, у всіх громадян України були вилучені паспорти та без пояснень всім було заборонено подальший рух".

Для з'ясування на місці всіх обставин та вжиття необхідних заходів до м. Невель було терміново було відряджено консула та ще одного співробітника Генконсульства України у Санкт-Петербурзі, додала Ващенко.

За її словами, відносно затриманих громадян України були складені протоколи про адміністративні правопорушення, накладено штраф у розмірі 2 тисяч російських рублів та прийнято рішення про їх примусове повернення на територію Республіки Білорусь.

«Керівник відділення прикордонної служби ФСБ РФ пояснив такі дії російської сторони тим, що громадяни третіх країн не мають права перетинати державний кордон Російської Федерації з Республікою Білорусь. Громадяни України можуть перетинати кордон тільки в міжнародних пунктах пропуску. Оскільки на російсько-білоруському кордоні таких міжнародних пунктів пропуску немає, то громадяни України порушують законодавство РФ", – зазначила Ващенко

Крім того, представником російської прикордонної служби була висловлена думка щодо можливості виникнення аналогічних ситуацій і з пасажирами рейсових автобусів та потягів.

Станом на ранок 13 липня ц.р. у місті Невель, за даними МЗС, залишалися близько 60 громадян України.

«Всі вони знаходяться в автотранспортних засобах. Дітей серед них немає. Умови перебування задовільні», – уточнила вона.