Джемілєв попросив Порошенка скасувати спецстатус Севастополя

3 Липня 2015, 17:45

Уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв звернувся з листом до президента України Петра Порошенка з пропозицією скасувати спецстатус Севастополя, а місто включити до складу АРК. Про це йдеться на його сторінці в Facebook.

За його словами, «аналіз подій та причин, що призвели до тимчасової окупації півострову Крим, дають підстави стверджувати, що важливу роль у анексії зіграв спеціальний статус Севастополя».

«Надання спеціального статусу Севастополю навіть за умови скасування оренди для Чорноморського флоту Російської Федерації знову створить умови для поширення відцентрових сил  у місті», – вважає він.

За словами Джемілєва, на рівні Конституції України доцільно закріпити право кримськотатарського народу на самовизначення, а «автономний статус Криму слід надати тільки у зв’язку з реалізацією такого права корінним народом Криму».

«Про надання кримським татарам національно-культурної автономії не йдеться, оскільки це не передбачено жодним рішенням Курултаю кримськотатарського народу», – наголосив він.

«У зв’язку з ухваленням Верховною Радою України Заяви щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави від 20.03.2015, роботу по визначенню на конституційному рівні статусу Криму і кримськотатарського народу необхідно проводити у консультаціях з Меджлісом кримськотатарського народу», – резюмував Джемілєв.

 

01 липня під час презентації Президентом України проекту змін до Конституції України журналістом було порушене питання щ…

Posted by Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу on 3 Июль 2015 г.

Як повідомлялося, голова Меджлісу Рефат Чубаров ініціював зміну статусу Криму в Конституції. За його словами, в Конституції України треба вказати, що Автономна Республіка Крим – національно-територіальне утворення на основі реалізації кримськотатарським народом свого невід’ємного права на самовизначення.