Залізничники провели мільйонний тендер, порушивши наказ міністерства – ЗМІ

3 Липня 2015, 12:24

Наприкінці травня переможцем тендеру на закупівлю залізничних запчастин для потреб ДП «Укрзалізничпостач» стало ТОВ «Експозиція», а дешевші на кілька мільйонів пропозиції двох компаній відхилили через непогоджені з Укрзалізницею технічні умови, хоча цю вимогу ліквідувало Міністерство інфраструктури ще до оголошення тендеру. Про це повідомляють «Наші гроші».

За їхньою інформацією, на тендер подавалися п’ять фірм: Експозиція, ЛьвівБуд, Інтелект-М, Транскомплдекст-С та АТ Механіка. За інформацією журналістів, перші три компанії належать оточенню братів-нардепів Ярослава та Богдана Дубневичів. Фірми пропонували комплекти пружних рейкових скріплень типу КПП, які виготовляє Компанія КРТ, що також належить Дубневичам, за 73-84 млн грн.

Водночас, Транскомплдекст-С та АТ Механіка пропонували продукцію іншого бренду – за 68 та 70 млн грн.

Дешевші пропозиції відхилили через технічну невідповідність по техумовах і ГОСТах. Вони подали ТУ зі змінами, не погодженими Укрзалізницею.

«Однак, згідно наказу № 50 Міністерства інфраструктури, погодження не були потрібні», – йдеться у матеріалі журналістів.

Міністерський наказ з’явився ще у лютому. Він скасував порядок узгодження техумов на продукцію підприємств залізничного транспорту. Укрзалізничпостач проводив тендер пізніше – у березні.

Окрім того, АТ Мехінка планувала оскаржити ліквідовані вимоги конкурсних торгів в Антимонопольному комітеті, але не встигла, оскільки не отримала всі основні роз’яснення щодо наказу Мінінфраструктури від усіх залучених держустанов.

Як повідомлялося, цьогоріч тендери Укрзалізничпостача транслюватимуть в інтернеті.

Нагадаємо, у червні компанію нардепа Єремєєва позбавили мільярдного контракту на постачання палива Укрзалізниці.