Бойовики можуть знати маршрути патрулів ОБСЄ – Тимчук

24 Червня 2015, 09:40

Агресивні дії бойовикиів наДонбасі наразі носять хаотичний характер та свідчать про відсутність єдиного задуму. Про це повідомив нардеп та координатор групи «Інформаційний опір» (ІО) Дмитро Тимчук на сторінці у мережі Facebook.

«Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують здійснювати активні обстріли позицій українських військ і цивільних об'єктів, зокрема з важких озброєнь. При цьому в активних діях формувань «ДНР/ЛНР» не простежується єдиного задуму і спроб виконати завдання оперативно-тактичного рівня, зазначається лише прагнення бойовиків домогтися тактичних успіхів по низці напрямків. У більшості ж випадків обстріли носять хаотичний характер, і спрямовані на підтримання дестабілізації уздовж лінії розмежування сторін», – зазначили у повідомленні.

Головна активність зосереджена у районі Мар’їнки, Опитного, Пісків.

«Так, в районі н.п. Опитне бойовики намагаються змусити передові підрозділи українських військ відійти за кільцеву дорогу шляхом інтенсивного мінометного обстрілу (82-мм і 120-мм міномети). Між н.п. Піски і Опитне знову зафіксована маневруюча бронегруппа терористів з кількох ББМ. Протягом доби у цьому районі бойовики кілька разів відкривали вогонь з озброєння БМП і БТР по позиціях сил АТО. У районі н.п. Мар’їнка (у першій лінії) також зафіксована бронегруппа (два танки і дві БМП), що діють під прикриттям мінометних підрозділів бойовиків (вогонь вели тільки БМП з 30-мм автоматичних гармат). Одночасно по позиціях сил АТО відкривали вогонь снайпери противника», – наголосив координатор ІО.

Також зафіксована активність формувань російсько-терористичних військ в районі Світлодарського плацдарму.

«Противником використані зенітні установки ЗУ-23-2, великокаліберні кулемети і АГС-17 (обстріляно позиції сил АТО в районі Світлодарська). Зазначається нанесення ударів бойовиками зі 120-мм мінометів у цьому районі, а також в районі між н.п. Луганське і Розсадки. Також в районі н.п. Луганське зафіксовані маневри бронегрупи супротивника (3-4 ББМ, вогонь не відкривали). У смузі між н.п. Золоте і Новотошківка бойовики активно застосовують 152-мм артилерію. Під прикриттям артилерійського вогню на цій ділянці терористи намагаються засилати свої ДРГ в тактичний тил сил АТО (б/п №29 – Новотошківка). Також у цьому районі продовжує діяти підрозділ РСЗВ противника.

У напрямку н.п. Щастя-Станиця Луганська терористи ведуть активні обстріли позицій українських військ з метою виявлення системи вогню блокпостів і опорних пунктів сил АТО. Обстріли ведуться зі стрілецької зброї та 82-мм мінометів, іноді наносяться удари з 120-мм мінометів», – йдеться у тексті.

Водночас, у Приазов’ї обстріли бойовиків починаються та встигають завершитися перед прибуттям патрулів СММ ОБСЄ, що може свідчити про наявність у терористів інформації про пересування спостерігачів.

«На Приморському напрямку бойовики вогнем зі стрілецької озброєння, АГС-17 і 82-мм мінометів намагаються провокувати передові підрозділи сил АТО на використання важкого озброєння. Вогонь ведеться в тому числі з «нейтральної смуги». Зазначається нанесення подібних провокуючих ударів по позиціях українських військ безпосередньо перед прибуттям до переднього краю інспекторів ОБСЄ, що наштовхує на припущення про наявність у терористів інформації про пересування патрулів СММ ОБСЄ», – додали в ІО.

Як повідомлялося, терористи за день 23 червня обстріляли сили АТО близько 40 разів.

Нагадаємо, за минулу добу внаслідок бойових дій загинув один боєць. 12 військовослужбовців отримали поранення.