Бойовики змінили тактику і атакують “цільовими групами” – ІО

22 Червня 2015, 09:58

Бойовики обстрілювали сили АТО на різних напрямках зони АТО та вдаються до нової тактики ведення бойових дій. Про це повідомив координатор групи "Інформаційний опір" (ІО) Дмитро Тимчук на сторінці у мережі Facebook.

"Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують вести активні обстріли позицій українських військ і цивільних об'єктів з різних засобів ураження, включаючи важкі озброєння. Фіксуються боєзіткнення між передовими підрозділами українських військ і групами терористів як на лінії зіткнення, так і безпосередньо в тактичному тилу сил АТО, обумовлені спробами противника вести розвідку в тактичній ланці, а також активізувати диверсійно-терористичну діяльність в оперативно-тактичному тилу українських військ. На окремих ділянках і напрямах бойовики ведуть масовану розвідку технічними засобами – за допомогою БПЛА, апаратури РТР, оптико-електронними засобами", – йдеться у тексті.

Протягом доби бойовики проявляли особливу вогневу активність на ділянці від Мар'їнки до ділянки північніше Авдіївки. Практично по всій даній ділянці терористами застосовувалася 122-мм і 152-мм артилерія, в окремих районах – бронетехніка. Широко використовується стрілецьке озброєння, 82-мм і 120-мм міномети, АГС-17 і ЗУ-23-2, фіксується активність снайперських груп противника.

"У районі н.п. Новогородське, Ленінське, Шуми бойовики вели обстріл з стрілецького озброєння, періодично використовуючи також 82-мм міномети і автоматичні гранатомети АГС-17. Двічі по позиціях сил АТО нанесені удари зі 122-мм артилерії (вогневі позиції артпідрозділу 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» бойовиків зафіксовані мережею групи ІО в районі «Майорського авторинку», розташованого на трасі Горлівка-Артемівськ в районі н.п. Горлівка)", – зазначив Тимчук .

"Зазначається зміна тактики бойовиків з метою зменшення втрат при штурмах позицій сил АТО та підвищення ефективності дій бандформувань. Зокрема, активні дії проводяться виключно «цільовими групами», що намагаються працювати в тісній взаємодії  вогнева –бронегруппа, підтримуюча артгрупа (прикривають дії піхотних груп або снайперів, яким необхідно зайняти або покинути свої позиції), кілька піхотних груп, іноді снайперські групи і ДРГ ( оперують в «нейтральній смузі»). Терористи намагаються налагодити повноцінну взаємодію в тактичній ланці і уникати дій «натовпом», як раніше. Наразі ця тактика використовується не без проблем через відсутність прагнення чітко виконувати накази «штабних структур» з боку «командирів» в тактичній ланці (різні «отамани», «ветерани локальних війн» та ін.)", – повідомив координатор ІО.

За його словами, у районі Мар'їнки протягом вже декількох діб оперує професійна група снайперів терористів, яка регулярно обстрілює опорні пункти і блокпости сил АТО на передовій лінії.

"На Приморському напрямку зафіксований маневр артилерійських засобів бойовиків (зазначається зміна вогневих позицій 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» (шість одиниць) південніше сел. Октябрський, а також перекидання підрозділів 120-мм мінометів північніше даного н.п. в сторону н.п. Тельманове), а також спроби наносити послідовні вогневі удари шляхом концентрації засобів ураження на вузьких ділянках", – додав він.

"У районі н.п. Золоте (Луганська обл.) протягом доби бойовики активно застосовували 120-мм і 82-мм міномети, намагаючись наносити масовані удари по передових позиціях сил АТО і прикриваючи дії своїх ДРГ у напрямку до н.п. Горське. У районі н.п.Станиця Луганська терористи з боку Миколаївки неодноразово завдавали удари зі 122-мм артилерії (одна вогнева батарея 122-мм гаубиць Д-30) і з АГС-17 і ЗУ-23-2. Між Новотошківкою і Сокільниками триває взаємна бойова активність, обумовлена ​​«війною малих груп». Фіксуються дії сторін у вигляді засідок, контрзасадних і рейдових дій", – йдеться у повідомленні.

"З району н.п. Фрунзе і Смілого по Кримському, Сокільникам, Трьохізбенці терористи неодноразово завдавали удари з 122-мм артилерії. Зазначаються множинні спроби супротивника переправити свої ДРГ за Сіверський Донець як на даній ділянці, так і на ділянці до н.п. Щастя. Неодноразово українським військовослужбовцям припадало на цій ділянці вступати в бойові зіткнення з ДРГ бойовиків вже за Сіверським Донцем", – зазначи автор.

"Південніше Донецька (від Оленівки до Гранітного) терористи продовжують використовувати тактику вогневих нальотів – використовуються невеликі мінометні підрозділи (два-три міномети 120-мм і 82-мм з транспортними засобами) іноді в поєднанні з АГС-17 і 122-мм артилерією. Нальоти проводять за схемою: розвідка цілей і дорозвідка (в основному ведеться технічними засобами – БПЛА, рідше спостерігачами-коректувальників з використанням оптико-електронних пристроїв), з одночасною підготовкою позицій для стрільби, потім висування з глибини вогневих засобів на заздалегідь підготовлену позицію (шляхом здійснення маршу), швидкий вогневої наліт по цілі і відхід. Така схема ускладнює виявлення противника і відкриття вогню у відповідь силами АТО, і дозволяє противнику зберігати бойову техніку та особовий склад велику частину часу поза зоною впливу вогневих засобів українських військ", – наголосив Тимчук.

За його словами, у районі н.п. Луганське і Світлодарськ терористи вели обстріли зі стрілецької зброї та мінометів, у районі н.п. Миронівське бойовики застосували танки за підтримки мінометів (з лісопосадок діяли дві групи по 2-3 танка, відхід прикривали міномети). У районі Попасної бойовики застосували 120-мм міномети.