Ситуація в Мар’їнці нагадує зимові атаки Донецького аеропорту – ІО

18 Червня 2015, 09:11

Наростає активність російсько-терористичних військ на Донбасі. Крім обстрілів (в т.ч. з важких озброєнь), почастішали спроби тактичних наступальних дій бандформувань на кількох напрямках. Про це повідомив координатор групи «Інформаційний опір» (ІО), нардеп Дмитро Тимчук на сторінці у мережі Facebook.

За його словами, починаючи з вечора 16 червня і на ранок 18 червня формування російсько-терористичних військ здійснили не менше 5-ти спроб прориву оборони українських військ у районі Мар’їнки, паралельно здійснюючи масовані обстріли позицій сил АТО.

«Наразі ситуація в цьому районі все більше нагадує ситуацію в районі Донецького аеропорту (ДАП) під час його захисту українськими військами взимку 2014 2015 років, коли терористи зосередили значні сили для обстрілів позицій сил АТО і робили постійні атакуючі дії», – зауважує він.

«У ніч з 16 на 17 червня 2015 р бандформування спробували виконати завдання, виконання якого було ними провалено вдень 3-го червня, під час масштабного штурму Мар'їнки. З настанням сутінків тактична група супротивника чисельністю 100-120 осіб зосередилася в районі радгоспу, друга група (до 50 осіб) концентрувалася з боку Олександрівки. Одночасно до «нейтральної смуги» підійшло три танки Т-72Б терористів, які вели обстріл позицій сил АТО ОФ-снарядами, по черзі виходячи на дальність прямого пострілу і потім відходячи на вихідний рубіж», – зазначає він.

За даними ІО, після порівняно нетривалого обстрілу (кожен з танків випустив від 10 до 15 снарядів), бойовики почали обстріл позицій українських військ з 120-мм мінометів, прикриваючи відхід танків.

Після відходу бронетехніки бойовики почали атаку (намагаючись вийти на фланги підрозділів українських військ), яка була припинена щільним автоматно-кулеметним вогнем, вогнем АГС-17 і 82-мм мінометів сил АТО.

Крім цього, за словами Тимчука, упродовж минулих діб особлива активність бойовиків зафіксована також на Артемівському напрямку.

«Зафіксовано застосування бойовиками в районі Троїцького РСЗВ типу 9П132 «Град-П», снаряди для яких бойовики підвозять на автомобілях типу «УАЗ». Одночасно в цьому районі противник застосував і РСЗВ БМ-21 «Град», – йдеться у повідомленні.

Також, за його словами, зафіксоване масове застосування терористами 122-мм артилерії і 120-мм мінометів на південь від Донецька (в районі Гранітного і Старогнатівки).

«У районі Щастя та Станиці Луганської противник вів обстріли з піхотного озброєння, зафіксована активність ДРГ противника. У районі Тошківки, Новотошківки, Кримського та Трьохізбенки терористи вели вогонь по позиціях сил АТО із застосуванням гранатометів типу СПГ-9 «Спис», АГС-17, також застосовувалася 152-мм артилерія», – зауважує він.

Переміщення сил і засобів бойовиків:

–  На Горлівку через Єнакієве проїхала колона (15 КАМАЗів / Уралів напівпричепів, 2-е 122-мм гаубиці Д-30 на причепі, 2 МТ-ЛБ).

– У Луганську продовжує накопичуватися бронетехніка – прибуло 5 танків і 2-е БМП-2, у складі колони зафіксована установка ЗРК «Стріла-10М».

– Між н.п.Обільне і Старобешеве відзначений перегін 6 БМП-2 на Донецьк. БМП мають вигляд «відновлених» після боїв.

– У Київський район Донецька з боку Макіївки прибуло 7 танків у супроводі автомобілів «поліції ДНР», 1-го Уралу з ЗУ-23-2 і 4 КАМАЗів.

– Між Лутугиним і Новофедорівкою зафіксоване перекидання підрозділу 152-мм САУ 2С3 «Акація» у супроводі 2-х БТР-80, рухалися в бік Красного Луча.

Як повідомлялося, протягом минулої доби бойовики 79 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ вздовж усієї лінії розмежування з усього наявного в них арсеналу.

Крім цього, за ніч терористи 39 разів обстріляли позиції сил АТО.