Перспектива членства України в НАТО наразі є нульовою – експерт

11 Червня 2015, 18:52

Європа досить помірковано висловлюється щодо членства України в НАТО, оскільки це може зашкодити її економічним інтересам. Про це в коментарі Тиждень.ua повідомив директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

«Принципове значення тут має позиція Франції та Німеччини, яка ґрунтується на тому, що криза у відносинах з РФ є перехідним явищем, якщо Росію доведеться повернути до виконання правил мирного часу європейської міжнародної системи. Вони виходять з того, що Росія є важливим економічним партнером. Тому довготривала криза, розрив відносин і холодна війна – це ті речі, які не потрібні і шкідливі», – зауважує він.

«З іншого боку, в них чітка відпрацьована так звана культура миру, яку вони виголошують у всіх своїх заявах, що треба шукати мирне врегулювання конфлікту. Й Україна також має прагнути саме такого вирішення питання. Тому брати на себе відповідальність за Україну як члена НАТО у відносинах з Росією вони не хочуть, тому що вони вважають, що це буде постійна криза у двосторонніх відносинах і буде чинник, який буде послаблювати європейську безпеку, а не зміцнювати її», – додає Толстов.

Він акцентує увагу на позиції щодо членства України в НАТО нейтральних країн Євросоюзу – Австрії, Ірландії, Швеції, Фінляндії.

«Ці країни взагалі тему України членства в НАТО не коментують, тому що вони не є членами НАТО, які мають зобов’язання лише в межах договору про функціонування ЄС в межах спільної політики та безпеки, яка передбачає вибіркову участь країн в тих чи інших проектах. Тобто якщо вони хочуть брати участь у воєнних операціях (наприклад, в Лівії), вони беруть, якщо вони не хочуть – не беруть. Здебільшого не беруть», – пояснює експерт-міжнародник.

Він також зупиняється на позиції країн Центральної Європи, зокрема країн Вишеградської четвірки.

«Їхня позиція полягає в тому, що постановка питання членства України в НАТО не на часі, це є не тим питанням, яке має зараз вирішувати Україна, тому що для України важливий мир, припинення російської агресії. Вони готові надавати (Польща та Словаччина) підтримку переважно в реформах. Польща навіть готова надавати підтримку не стільки зброєю, стільки продукцією оборонного призначення», – додає він.

Толстов переконаний, що без згоди США країни Східної Європи навряд чи будуть постачати Україні якусь зброю.

«І те, що казали з приводу Литви, це був так би мовити демонстративний інцидент, мета якого полягала в тому, що от одна із європейських країн (далеко не найпотужніша) згодилася на такий крок, але оскільки це не набуло схвалення серед інших країн, ця ініціатива затихла», –  зауважує він.

Тому, за його словами, все ж таки головна ідея Європи така, що мінські угоди є єдиним документом, який передбачає мирне врегулювання, тому треба робити все можливе, щоб використати можливості цих мінських протоколів.

Натомість Толстов наголошує, що президент США Барак Обама не раз (хоча й не публічно) зазначав, що Україна не входить до зони, яка є предметом принципових інтересів США, тому політика щодо України буде поміркованою.

«При цьому теперішня позиція країн-членів НАТО полягає в тому, щоб дати Росії чітке розуміння, що аналогічна авантюра неможлива на Балканах або в Прибалтиці. Тому і Обама, і Меркель підтвердили країнам Балтії гарантії щодо їх безпеки. При цьому Обама підтвердив гарантії в такій формі, що США в разі порушення суверенітету країн Балтії надаватиме підтримку не очікуючи схвалення цього рішення в структурах НАТО, як це передбачає процедура та певний термін узгодження», – підкреслює експерт.

«На сьогодні перспектива членства України в НАТО, на мій погляд, є нульовою, оскільки подібне рішення повинне бути консенсусом країн НАТО, якого нема, без жорсткої ініціативи США це питання не буде взагалі в публічній сфері розглядатися. З іншого боку, звичайно, розглядаються питання, які додаткові чинники підтримки можна надати Україні, які сигнали треба послати Росії, щоб російська агресія не поширювалася», – наголошує Толстов.

«Доки Обама буде президентом, він не буде зустрічатися з Путіним. З іншого боку, криза у відносинах з Путіним йому не потрібна, а ініціатива щодо прийняття України в НАТО він висувати теж не буде, виходячи із багатьох причин, в тому числі, щоб не загострювати відносини з європейськими партнерами», – вважає експерт.

На його переконання, головною метою НАТО наразі є зупинення російської агресії і гарантія посилення спроможності оборони альянсу і військового потенціалу в межах теперішнього членства.

Толстов припускає можливість прийняття Чорногорії до складу НАТО з метою демонстрації альянсу своєї рішучості перед Росією. Однак про Україну та її членство поки що мова не йде.