Більшість громадян країн НАТО у Європі не готові захищати союзників від нападу Росії – дослідження

10 Червня 2015, 10:16

Понад половина громадян США та Канади готові направити Збройні сили для захисту союзників по НАТО у разі атаки на них, а серед «великих» країн Європи таких меншість. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікував американський дослідницький інститут Pew Research Center.

Відповідне запитання про захист союзників по НАТО у разі нападу Росії задали респондентам у США, Канаді, Великій Британії, Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Франції.

«Багато союзних країн НАТО неохоче налаштовані до відстоювання статтю 5 Північноатлантичного договору, яка зобов’язує членів НАТО захищати союзника із залученням збройних сил, у разі, якщо це необхідно. У середньому 48% громадян держав, де проводили опитування, кажуть, що їхня країна повинна використовувати військову силу, якщо Росія почне серйозний військовий конфлікт з сусідом, який є членом НАТО, а 42% виступають проти», – йдеться у повідомленні.

Найнижчий рівень готовності захищати союзників продемонстрували німці: лише 38% з них готові відпривити війська, а 58% проти такого рішення. У Італії відповідні позиції розділилися у пропорції 40% на 51%, у Франції – 47% та 53%.

Серед іспанців невелика більшість виступає все ж за допомогу союзникам, однак менше половини від загальної кількості (48% «за» допомогу, 47% «проти»).

У Польщі та Великій Британії за допомогу союзникам 48% та 49% відповідно, проти – 34% та 37%.

Лише у Канаді та США більше половини населення готові виконувати ст. 5 договору про НАТО. У Канаді таких 53% (36% проти), а у США – 56% (37% проти).

Опитування проводили у названих країнах методами телефонного опитування та особистого інтерв’ю серед респондентів, які досягли 18 років. У кожній країні опитали близько 1 тис. осіб. Статистична похибка у країнах відрізняється, але не перевищує 5%.

Читайте також: G7 про Росію: діалог можливий, але повернення до «сімки» немислиме.