Вогонь у Києві та області: чорнобильські ліси, займання на ринках та «найбільша пожежа з 60-х»

9 Червня 2015, 13:40

Підпал храму та пожежа у «Кінопанорамі»

У січні у Києві невідомі здійснили підпал храму УПЦ Московського патріархату. Церква була дерев’яною. Підпал стався вночі у Деснянському районі столиці. Ніхто не постраждав.

Раніше того місяця сталося займання у кінотеатрі «Кінопанорама». Її вдалося оперативно загасити, обійшлося без постраждалих. Нагадаємо, у жовтні 2014 року в Києві згорів кінотеатр «Жовтень». МВС тоді встановило підпал приміщення.

Читайте також: Пожежа у "Жовтні": конфлікти та версії


Двоє рятувальників загинули на пожежі у центрі столиці

4 березня у столиці сталася пожежа у нежитловій будівлі на вулиці Саксаганського.

На першому поверсі споруди розташовувався ресторан «Катюша». На момент прибуття вогнеборців площа пожежі склала близько 400 кв. м. На місці працювало 19 одиниць основної та спеціальної пожежної техніки, а також близько 100 чоловік особового складу. Під час ліквідації пожежі у палаючому приміщенні загинуло двоє рятувальників.  

 


Кличко констатував зростання кількості пожеж у Києві

5 березня мер Києва Віталій Кличко звернувся до Кабміну з тим, аби уряд дозволив перевіряти безпеку у публічних закладах.

«На жаль, останнім часом Київ стикається з проблемою пожеж. Близько 10 загорянь тільки протягом останнього місяця. Це дуже небезпечний показник», – заявив тоді міський голова.


Пожежа у хоспісі

У ніч на 23 березня у столиці загинув 65-річний пацієнт під час пожежі у лікарняному закладі.

Хоспіс, розташований у Голосіївському районі Києва. Пожежа спалахнула в одній з палат на другому поверсі лікарні, де перебували невиліковні хворі. З хоспісу евакуювали 98 осіб.


Підпали автомобілів

9 квітня протягом лише однієї ночі у Лісовому районі Києва згоріли 10 машин.

Ще два транспортних засоби частково пошкодив вогонь. Усі пожежі сталися на прибудинкових стоянках авто на двох різних вулицях.

 


Пожежі у торгових точках

У ніч на 14 квітня у столиці згоріли шість торговельних кіосків біля входу до станції метро «Позняки». Правоохоронці встановили підпал приміщень.

Наприкінці квітня сталася пожежа також на ринку «Володимирський» в одному із розташованих там закладів громадського харчування. Загальна площа пожежі на момент ліквідації складала 400 кв. м. В обох випадках жертв не сталося.

У ніч на 11 травня горів павільйон ринку «Юність» у Деснянському районі. Згідно з повідомленням, пожежа пошкодила електротовари та знищила дах павільйону.

Також у травні у Києві горів один з найбільших ринків «Петрівка». Згодом встановили, що загорання сталося на трансформаторній підстанції. Жертв та потерпілих не було.


Пожежа у лісах під Чорнобилем

28 квітня стало відомо, що у Київській області горять приблизно 270 га лісу поблизу Чорнобиля. Ліс горів у тому числі на території зони відчуження – це населені пункти Іванків та Чорнобиль.

Пожежу гасили 182 рятувальники, 32 одиниці техніки, вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм, «Єврокоптер» та два пожежні літаки Ан-32.

29 квітня поширення вогню вдалося локалізувати, а вже 2 травня пожежу загасили повністю. Повідомлень про постраждалих або загиблих під час пожежі не надходило.

 

Згідно з повідомленнями, після гасіння вогню зростання радіаційного фону не зафіксували. 2 травня він становив: на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС – 58 мікрорентген на годину, у Зоні відчуження – 22 мікрорентгена на годину, у місті Києві – 11 мікрорентген на годину (безпечний рівень – до 50 мікрорентген на годину).

Дивіться фото: Пожежа в зоні відчуження.


Пожежа на нафтобазі під Києвом

Перші повідомлення про пожежу на нафтобазі компанії БРСМ у Васильківському районі Київщини надійшли увечері 8 червня.

Спочатку повідомляли про горіння двох резервуарів з паливом. Також стало відомо, що чотири працівника бази потрапили до лікарні з опіками.

Пізніше повідомили, що вогонь вже перекинувся на ще два резервуари.

Для гасіння вогню з Фастова надіслали пожежний поїзд.

Зранку 9 червня стало відомо, що пожежу за ніч загасити не вдалося. На нафтобазі стався великий вибух.

По тривозі на допомогу рятувальникам підняли підрозділи Національної гвардії.

Станом на 09:00 9 червня один з постраждалих працівників нафтобази помер у лікарні від отриманих опіків, ще один доставлений з отруєнням чадним газом.

Вибух знищив до 10 одиниць пожежної техніки, яка перебувала в епіцентрі.

 

За інформацією ДСНС станом на 12:30 – не можуть встановити зв’язок із трьома рятувальниками. Розпочалося відселення мешканців у 2-км зоні навколо місця пожежі. У разі подальшого розповсюдження вогню, зону можуть розширити до 10 км.

На нафтобазі не залишилося цілих цистерн та резервуарів, а зусилля рятувальників направлені уже не на порятунок майна, а тільки на локалізацію вогню.

ЗМІ, з посиланням на джерела серед правоохоронців, повідомили, що причиною пожежі стала не диверсія, а «невдале використання технічного обладнання під час спроби крадіжки нафтопродуктів». Водночас, власники нафтобази під Києвом (Компанія «Стейт Ойл», яка є роздрібним оператором компанії «БРСМ-нафта») вважають, що причиною пожежі є теракт. За їхнім твердженням, на АЗС компанії уже тричі знаходили вибухівку.

9 червня МВС порушило провадження за ч. 2 ст. 273 (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах) Кримінального кодексу.

У ДСНС, у свою чергу, повідомили, що базу будували без дотримання норм будівництва.

«Складність пожежі – в Україні такої пожежі не було з 60-х. Коли були радянські часи, всі підприємства дотримувалися норм і правил. У даний час будували, як хотіли – резервуар біля резервуара, відстані не дотримані, не було обвалування. Якби дотримувалися норм при будівництві, такого б не було», – наголосив в.о. начальника Головного управління ДСНС в місті Києві Валерій Борисов.