Андрій Пивоварський: Про приватизацію Укрзалізниці не йдеться

4 Червня 2015, 21:21

В Україні наразі не йдеться про приватизацію "Укрзалізниці". Про це в інтерв’ю "Українському тижневі" розповів міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський.

"Про приватизацію Укрзалізниці не йдеться. Це природна монополія. У світі було кілька прикладів приватизації залізниці, що все одно закінчилися націоналізацією. Досить непогано працюють приватні залізниці США, але американська специфіка в тому, що там вони були від самого початку. В Україні природна монополія на інфраструктуру, на колію залишиться. Може бути конкурентним вагонне середовище. На сьогодні до процесу залізничних перевезень залучено велику кількість приватних вагонів, і доволі успішно. Ця практика себе добре зарекомендувала в усьому світі. І я не бачу проблем, щоб зробити вагонну компоненту більш конкурентною. Тому що в держави й УЗ немає грошей самостійно закуповувати нові вагони", – заявив Пивоварський.

За його словами, необхідно створити умови, щоб приватні перевізники проінвестували будівництво вагонів.

"Завдяки цьому можна розвивати відповідну галузь в Україні. Щодо появи на ринку приватних локомотивів точиться дискусія. У різних країнах були позитивні й негативні приклади. Але найближчим часом ми не говоритимемо про те, щоб зробити конкурентною локомотивну тягу", – наголосив міністр.

Інтерв’ю з міністром інфраструктури читайте в черговому номері журналу "Український тиждень"