Проблему Криму потрібно обговорювати на рівні ООН – євродепутат

1 Червня 2015, 17:06

Євросоюз не повинен реагувати на спроби Росії винести питання Криму з обговорення загальної ситуації в Україні, продовжуючи політику невизнання анексії півострова. Такий підхід Україні не допоможе, а про Крим з часом можуть просто забути. Про це заявив євродепутат з Литви Габріелюс Ландсбергіс.

«Це може привести до того, що про Крим забудуть, як це сталося з Південною Осетією і Грузією. Зараз, коли минуло майже 7 років після того конфлікту, ніхто вже не пам'ятає, в чому полягала суть мирної угоди (так званий план Медведєва-Саркозі – Ред.), чи повинна була Південна Осетія повернутися до складу Грузії та ін. Ось цього не хотілося б у випадку з Кримом. Я думаю, що проблему Криму потрібно обговорювати на рівні ООН. Я б цілком підтримав ідею винесення цього питання Україною на засідання Генеральної Асамблеї. Україна отримала б там підтримку і попросила б Міжнародний суд оцінити анексію Криму», – сказав він.

На думку євродепутата, юридична оцінка ситуації з Кримом на рівні ООН допоможе Україні з вимогами від РФ компенсацій.

«Компенсація має бути виплачена, адже Україна не лише втратила територію, але і втрачає гроші в результаті втрати території. І ці втрати мають бути відшкодовані. Крім того, це дасть можливість розпочати юридичне переслідування тих, хто винен в анексії», – підкреслив Ландсбергіс.

Нагадаємо, наразі ООН з Україною обговорюють альтернативні форми співпраці у зоні конфлікту на сході України.