«ЛНРівець» планував теракт у столиці під час «маршу білих хустинок»

30 Травня 2015, 13:44

Співробітники Служби безпеки України затримали у Києві диверсанта, який прибув у місто з метою дестабілізації ситуації в столиці. Про це інформує прес-центр СБУ.

«За завданням російських спецслужб він збирався організувати проплачений представниками колишньої влади т.зв. «марш білих хустинок» та  здійснити під час його проведення терористичний акт»,  – йдеться у повідомленні.

Для виконання злочинного завдання диверсант заздалегідь прибув до Києва.

Він змінив паспортні дані та для прикриття влаштувався на роботу в одну з адвокатських контор.

«Затриманий готував базу для терористично-диверсійної групи, яка збиралася вирушити до Києва з т.зв. «ЛНР». За задумом російських кураторів, терористичний акт під час фейкового «маршу білих хустинок» повинен був дестабілізувати ситуацію у столиці України та спровокувати заворушення. Після здійснення теракту диверсанти планували повернутися на територію тимчасово окуповану бойовиками», – зазначає СБУ.

Співробітники спецслужби оперативно встановили особу терориста.

Згідно з текстом, затриманий з травня до липня 2014 року очолював «слідчий підрозділ» незаконного збройного формування бойовиків «Леший», яке діяло у Луганській області.

Він безпосередньо допитував та катував українських військовослужбовців та мирних громадян, яких терористи підозрювали у проукраїнських позиціях.

Терорист також брав участь у бойових діях та диверсійних операціях проти сил антитерористичної операції, в ході яких отримав численні поранення.

Після цього він і був «переорієнтований» російськими спецслужбами на організацію терористично-диверсійних актів у мирних українських містах.

Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для затримання всіх можливих спільників диверсанта.

Як повідомлялося, Служба безпеки України у ході багатоетапної спеціальної операції попередила низку диверсій, терористичних актів та політичних вбивств, які за завданням т.зв. «ЛНР» готувала злочинна група на Дніпропетровщині.

Також читайте: Теракти в Одесі: вибухи на залізницях, в будинках, банках та офісах волонтерів.