Корупція в зоні АТО має прирівнюватися до державної зради – Москаль

22 Травня 2015, 18:16

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль вважає, що корупція, яка набула в зоні АТО значного масштабу, має прирівнюватися до державної зради. Про це він сказав в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

"Звичайно, те, що контрабандисти нібито проїжджають об'їзними дорогами – це нісенітниця. Все йде через блокпости. А якщо існує якийсь шлях через поля, то його потрібно перекопати або замінувати – інакше слідом за контрабандою поїдуть диверсанти і терористи", – сказав Москаль.

Він вважає, що не можна говорити, що в недотриманні порядку на блокпостах винне якесь одне відомство, "адже по всьому маршруту слідування транспорту на різних блокпостах стоять різні служби – на одному пості Нацгвардія, на іншому – ВСУ, на третьому – МВС".

За словами Москаля, розцінки залежать від вартості й цінності вантажу. До того ж, контрабандисти не купують цілий блокпост, а всього одну зміну.

"Ми, коли ловили ці фури, то часто під'їжджали, а водії сидять – яєчню смажать, відпочивають. Запитуємо: "Так чого ж не їдете?". Чесно відповідають: "Чекаємо нашу зміну на блокпосту", – зазначив Москаль.

"За елітний алкоголь і тютюн, які везуть для Плотницького і для тамтешніх олігархів, контрабандисти платять за весь маршрут від 300 тисяч до 500 тисяч гривень за фуру – від точки до точки прямування. Якщо ж везуть хліб або котячий корм, то, звичайно, набагато дешевше", – розповів він.

Москаль також додав, що самі водії нікому грошей не дають – їм по мобільному повідомляють яким "проплаченим" маршрутом їхати, і вказують всі військові паролі, які потрібно знати, щоб пройти через блокпост без догляду.

"Навіть мені, як губернатору, не належить знати ці паролі – контрабандисти все знають", – наголосив Москаль, додавши, що це свідчить про існування цілої корупційної вертикалі.

Москаль зазначає, що питання серйозніше, ніж здається. Корупція в зоні АТО, на його думку, має прирівнюватися до державної зради.

"Пряму відповідальність за це несуть Верховна Рада і уряд. Вони повинні були законодавчо врегулювати питання про те, що ми робимо з межами окупованих територій. Або ми допускаємо туди всіх, або, якщо не всіх, то кого і за якими параметрами. І за якими документами. Щоб це було не моє особисте рішення, а буква закону або конкретна постанова Кабінету міністрів", – підкреслив Москаль.

За його словами, керівництво так званої "ЛНР" – абсолютно підконтрольні Росії і керівництву російського Генштабу люди.

"Маріонетки. Якщо вони завтра зроблять хоч один самостійний крок, їх просто не буде", – наголосив Москаль.