Західні ЗМІ: На саміті в Ризі уникали прогресу, щоб не дратувати Москву

22 Травня 2015, 17:55

Видання EUobserver пише про те, що європейські лідери вирішили не прогресувати з питаннями розширення ЄС та скасування візового режиму на саміті Східного партнерства в Ризі, щоб не дратувати Москву.

«Саміт Східного партнерства в Ризі, який почався з неформальної вечері в четвер (21 травня), фокусує увагу на «європейських прагненнях» України, Грузії та Молдови.

Це три країни, чиї відносини з ЄС є глибшими, ніж у Вірменії, Білорусі та Азербайджану…», – йдеться в статті.

«Лідери ЄС, особливо великих країн, чітко демонструють, що це не нагальне питання, але ми нічого не виключаємо», – заявив виданню один з чиновників ЄС на умовах анонімності.

«Ми не проти цього, але зараз не відповідний час», – додав він.

«Україна і Грузія тепер чекатиме звіту Єврокомісії восени. Якщо в доповіді йтиметься, що вони готові до безвізового режиму, ЄС може швидко прийняти рішення», – пише EUobserver.

The Associated Press наголошує, що на вечері в четвер майже всі лідери ЄС, включно з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом вибудовували «тверезий діалог» зі своїми колегами та вищими посадовцями з країн Східного партнерства. І, незважаючи на те, що російський лідер Владімір Путін не був присутнім, сторони сподівалися, що Росія буде «домінувати в дискусії»

Видання The Wall Street Journal цитує канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яка заявила, що ЄС та Росія мають різний підхід до своїх сусідів.

«Ми визнаємо, що різні члени Східного партнерства обрали різні шляхи, і ми приймаємо ці розбіжності», – зазначила  Меркель на саміті у Ризі.

Разом з тим у статті наголошують, що країни ЄС не мають спільної позиції щодо темпів зближення з державами Східного партнерства.

«ЄС давно розділений в питанні про надання його східним сусідам перспектив членства. Низка країн Євросоюзу на сході, зокрема Польща та країни Балтії, підтримують цю ідею. Інші, в тому числі потужні країни на заході ЄС, вже давно уникають цієї перспективи», – йдеться у статті.

Читайте також: Україна в декларації Ризького саміту: Мінські угоди, анексія Криму та перспективи безвізового режиму

Radio Free Europe пише про те, що Україна і Грузія, вочевидь, будуть розчаровані результатами саміту щодо лібералізації візового режиму.

«Обидві країни чекали чіткого твердження держав-членів (ЄС – ред.) про безвізовий в'їзд в Шенгенську зону з 2016 року», – зазначили у статті, додавши, що в декларації саміту, вочевидь, йтиметься про прогрес країн «до кінця 2015 року», що свідчить про непевність дати 2016.

«Разом з тим єврокомісар з політики сусідства та розширення Йоханнес Хан дав обом країнам надію, заявивши, що «якщо Україна і Грузія виконають вимоги… не виключено, що (Європейська – ред.) Комісія може повідомити про позитивне рішення до кінця (2015 – ред.) року»,  – пише Radio Free Europe.

У статті стверджують, що наступний саміт, швидше за все, відбудеться в Брюсселі в 2017 році, однак можливі альтернативи на зразок Великобританії чи Мальти – саме ці країни того року головуватимуть в ЄС – по шість місяців кожна.

Читайте також: Саміт Східного партнерства: без ілюзій і розчарувань