Україна в декларації Ризького саміту: Мінські угоди, анексія Криму та перспективи безвізового режиму

22 Травня 2015, 16:23

Мінські угоди та війна на Донбасі

«Учасники саміту рішуче підтримують всі зусилля, спрямовані на деескалацію і політичне вирішення, на основі поваги до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вони закликають всі сторони швидко і повною мірою виконувати Мінські угоди, підписані у вересні

2014 року і пакет заходів для їх реалізації від лютого 2015 року», – йдеться у документі.

У декларації також наголошують на необхідності продовження роботи ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи та дипломатичних зусиль Нормандської четвірки.

Разом з тим підписанти декларації закликають до ефективного розслідування аварії рейсу МН-17.

Читайте також: Туск порадив Росії бути м’якшою і не залякувати своїх сусідів

Анексія Криму

«ЄС підтверджує свої позиції, задокументовані в спільній заяві на саміті Україна-ЄС 27 квітня, в тому числі про незаконне приєднання Криму і Севастополя. Учасники саміту підтверджують свої позиції по відношенню до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 про територіальну цілісність України», – додали у документі.

Фінансова підтримка

Крім того, у резолюції привітали рішення про фінансову підтримку України та виділення 1,8 млрд євро.

Впровадження безвізового режиму

Підписанти документу визнали прогрес, досягнутий Грузією і Україною, щодо реалізації планів дій з лібералізації візового режиму, наголосивши на необхідності завершення 2-го етапу підготовки.

Газ

"Учасники саміту також схвалюють і підтримують зв'язки у сфері транспортування газу та електроенергії всередині ЄС з його партнерами зі Східної Європи", – зазначили в резолюції, додавши що ЄС чекає на модернізацію ГТС України як ключової частини європейської мережі. Крім того, в документі схвалили прогрес Києва в сфері енергетичних реформ та пообіцяли подальшу участь Євросоюзу в газових переговорах між Україною та РФ.

Авіація

У документі підкреслили "важливість укладення Угоди між Україною та ЄС в сфері авіації, як зазначено в Угоді про асоціацію, в найкоротші терміни в 2015 році".

Читайте також: Саміт Східного партнерства: без ілюзій і розчарувань