Щодо саміту Східного партнерства в України були завищені очікування – експерт

22 Травня 2015, 14:00

Саміт Східного партнерства не задовольнив сподівань, тому що Україна мала щодо нього завищені очікування. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

«Щодо саміту Східного партнерства в України були завищені очікування, але вони природні. Вже те, що саміт відбувся, була чітко визначена позиція України, є певні сигнали, підтвердження солідарності з Україною та руху в напрямку євроінтеграції – безумовний плюс», – зазначив він.

На його погляд, називати провалом те, що Україні не надали безвізового режиму негайно – не дуже справедливо, тому що йде мова про процес, який, очевидно, завершиться наступного року.

«Ми можемо розраховувати на завершення другої фази імплементації плану з лібералізації візового режиму наступного року. Тому всі підстави сподіватися на безвізовий режим у нас є», – повідомив політолог.

Він вважає, що в Євросоюзу, безумовно, є певні побоювання у питанні відкриття кордону через російську агресію в Україні, це – політична складова їх позиції. Але є універсальні вимоги і правила для країн, що претендують на безвізовий режим, і Україна їх виконує досить успішно.

«Безумовно, проблемні моменти існують, у тому числі, боротьба з корупцією, але відбувається рух уперед, і це обнадіює. Тому не варто вважати Ризький саміт провальним, адже він є проміжним етапом цього руху», – підсумував Пашков.

Як відомо, саміт Східного партнерства у Ризі триватиме впродовж 21-22 травня. Участь у заході візьмуть голова Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, 25 лідерів ЄС, президенти Вірменії, Грузії, Молдови та України, глави МЗС Ірландії, Люксембургу, Іспанії, Азербайджану та Білорусі.

Читайте також: Європа боїться безвізового режиму з Україною через нелегальних мігрантів – політолог