Концентрація сил бойовиків на Луганському напрямку. Дані ІО

19 Травня 2015, 19:10

Тиждень.ua зібрав розвіддані групи "Інформаційний опір" за травень щодо перекидань бойовиками техніки й живої сили на Луганському напрямку.

Ситуація на сході України на 19 травня (Український Кризовий медіацентр)

5 травня ІО повідомив, що протягом останніх трьох діб бойовики активно перекидали техніку з польових баз і таборів у центральні частини Донецька і Луганська: танки типу Т-64Б, Т-72БА і Т-72Б3, ББМ – БМП-2, БТР-80, а також 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", установки ЗРК "Стріла-10М" на МТ-ЛБ, 152-мм буксирувані знаряддя 2А65 "Мста-Б", РСЗВ БМ-21 "Град".

6 травня північніше Луганська перекинули угруповання до 70 осіб живої сили та трьох одиниць РСЗВ «Град» (прибули в район Веселої Гори). Також посилився лівий фланг угруповання «ЛНР». Від Брянки в сторону Первомайська перекинули шість одиниць бронетехніки (в тому числі три танки).

7 травня бойовики посилено перекидали зенітні установки ЗУ-23-2 на певні ділянки – в район Бахмутської траси, в район Веселої Гори, в район Авдіївки (всього 9 одиниць). 

8 травня в основному транспорт рухався в районі Луганська, між Алчевськом, Стахановом, Первомайськом, а також між Макіївкою, Горлівкою і Єнакієвим. Також інтенсивне переміщення конвоїв зафіксували в Донецьку і на напрямку Тельманове-Новоазовськ.

12 травня до Кримського, в район блок-поста №29 і в район Новотошківки бойовики перекинули з району Алчевська та Перевальська поповнені підрозділи з бандформування «Прізрак» (зафіксовано прибуття двох груп бойовиків по 110-120 осіб кожна). Від Слов'яносербська до Кримського відбулося приховане перекидання артилерії (в основному реактивної, перекатами по 1-2 установки) і бронетехніки.

13 травня зафіксували перекидання 11 одиниць бронемашин (ББМ) бойовиків східніше Луганська на Миколаївку до району Станиці Луганської. 

19 травня кілька "центрів бойової підготовки" терористів та два посилені батальйони бойовиків розмістили у Луганській області неподалік траси Н-21 "Донецьк-Луганськ".

На схід від траси Маломиколаївка-Мирне-Успенка бойовики розгорнули відразу кілька «центрів бойової підготовки» та щонайменше два посилених батальйони (один з них – танковий). У цьому районі зосереджена значна кількість бронетехніки і артилерії (до 25 танків двох основних типів (Т-64 і Т-72), 38 ББМ (різних типів, від БМП-1, 2 до БМП-97 «Постріл»), 22 РСЗВ і 16 гармат ствольної артилерії (в основному гаубиці Д-30), 12 одиниць САУ (2С1 і 2С3)

Найактивніші переміщення вантажного автотранспорту цього дня здійснювали в районі Луганська, північніше цього населеного пункту, а також від Краснодона та Свердловська на Луганськ, Красний Луч, Донецький "вузол".